Internetes cenzúrában a király

Életmód - szerző: KT

A New York-i székhelyű független nemzetközi bizottság, az újságírók védelmére alakult CPJ jelentést tett közzé, melyben a tíz, internetet legdurvábban korlátozó, ellenlábasait legdrasztikusabban büntető kormányt sorolja fel.

 

 

1. Észak-Korea: a lakosság négy százaléka jut internethez, a kormány minden megnyitható honlapot ellenőriz. A katonák általában szabadabb életvitelt folytathatnak, mint a munkások. Az ország vezetése az utóbbi meglehetősen komolytalanná vált katonai blöffölgetései miatt.

 

2. Burma: a hatóságok szűrik a magánemberek elektronikus levelezését, és blokkolják az olyan fórumok elérését, amelyek leleplezhetik az emberi jogok megsértését vagy nem értenek egyet a kormánnyal.

 

3. Kuba: a világháló csak a kormány által ellenőrzöttú tvonalakon érhető el. Figyelik az internetezők tevékenységét, IP-címeket blokkolnak, kulcsszavas szűrést végeznek és a böngészési előzményeket is ellenőrzik.

 

4. Szaúd-Arábia: nagyjából 400 ezer oldalt blokkoltak. Ezek között javarészt olyanok szerepelnek, amik a királyság nézeteivel ellentétesen taglalnak politikai, társadalmi vagy vallási kérdéseket.

 

5. Irán: a bloggereknek és publicistáknak regisztráltatniuk kell magukat a művészeti és kulturális minisztériumnál. Az országot irányító muzulmán papokkal szembekerülő írókat bebörtönzik.

 

6. Kína: kínának bír a legkeményebb cenzúrával. A kormány blokkolja a honlapokat, törli a rajtuk található problémásnak ítélt tartalmakat, átirányítja a keresést a számára kényes témákról a kommunista párt számára kedvező találatokra.

 

7. Szíria: letartóztatják a publicistákat, akik veszélyesek lehetnek a nemzeti egységre. Az internetes kávézókban elengedhetetlen a személyazonossága igazolása, amit az internethasználat naplózásához kötnek.

 

8. Tunézia: az internetszolgáltatóknak jelenteniük kell a kormánynak az összes publicista IP címét és személyes adatait. Minden forgalom központi hálózaton megy át. A kormány a központi szervereken át bonyolított tartalmakat szűri, olvassa az e-maileket.

 

9. Vietnam: a kommunista párt követeli a Google-tól, a Microsofttól és a Yahoo-tól minden író és blogger adatát, aki az ő platformjukat használja. Blokkolják a bíráló és a demokráciát, az emberi jogokat és a vallásszabadságot hangoztató oldalakat.

 

10. Türkmenisztán: egyetlen internetszolgáltató van, az pedig maga a kormány. Sok oldal elérését akadályozza, és figyeli a Gmail, a Yahoo és a Hotmail irányába bonyolított forgalmat.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.