IPA zárókonferencia Harkányban

Helyi - szerző: KT

A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló, Dráva-Duna közti aknaszennyezett területek rehabilitációja projekt zárókonferenciáját Harkányban rendezték meg. Az október 25-i eseménynek a Thermál Hotel adott otthont.

 

A konferenciát dr. Gaál Gyula rendőr alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalvezetője nyitotta meg. Nyitóbeszédet mondott dr. Balogh János vezérőrnagy az ORFK Készenléti Rendőrség parancsnoka, országos rendőrfőkapitány-helyettes, Drazen Jakopec a Horvát Aknamentesítési Központ igazgatója és Dragan Vulin Eszék-Baranya megye alispánja is.

 

Dr. Szűcs Márton a Horvát-Magyar Közös Technikai Titkárság vezetője, Miljenko Vahtaric a Horvát Aknamentesítési Központ projektvezetője és Bózsing György alezredes a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság projektvezetője értékelték a lezárt időszakban végzett tevékenységet. A Horvát Köztársaság területén Belišće és Donji Miholjac valamint Petlovac és Draž közelében 1,56 négyzetkilométer területen hajtottak végre aknamentesítést, melynek során 49 gyalogsági, 69 harckocsi aknát és 3 darab egyéb háborús robbanószerkezetet találtak.

 

Magyarország területén a Dráva folyó kifolyásától a Dunáig húzódó közel 80 km hosszú határszakaszon aknafelderítést hajtottak végre és fizikailag megjelölték az aknaveszélyes, aknagyanús területeket és Akna Információs Adatbázist (MID) hoztak létre. Közel egy négyzetkilométeres területen végzett munkálatok során 5 darab gyalogsági, 1 darab harckocsi aknát és 25 darab egyéb robbanótestet (aknavető-, páncéltörő és kézigránátok) találtak. A mentesítési munkálatokkal a két ország államhatárának közelében a Dráva és a Duna folyók által határolt területen fenntartható, vonzó és biztonságos környezet valósult meg – adta hírül a rendőrség.

 

A konferenciát Dakos József rendőr dandártábornok, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője zárta.