Ismét itt a náthaszezon

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

A megfázás és nátha ellen igen hatásosak a gyógynövények is, ezért mielőtt bevetnénk a gyógyszereket, bízzunk a természetben. Íme az öt legegyszerűbb, mégis leggyakrabban használt gyógynövény megfázásra.

 

 

Ahogyan minden évben, idén is elérkezett az idő, amikor könnyebben kapjuk el a náthát. Hideg van, az iskolában, a közlekedési eszközökön, a munkahelyen is fokozottan ki vagyunk téve annak, hogy lecsapjon ránk a megfázás. Ha még nem is tört ránk a betegség, érdemes tudnunk, milyen hasznos gyógynövényt vethetünk be ellene – így a kikúrálás sokkal egyszerűbb (és olcsóbb) lesz.

 

Citromfű

 

Nem lehet nem szeretni! Az íze kellemes, antivírus-tulajdonságai pedig régóta ismertek. Kevesen vannak, akik ne kedvelnék frissítő aromáját. Nemcsak jól használható a megfázás és nátha ellen, de az orvosságok keserű ízét is elviselhetőbbé teszi. Stressz ellen szintén használják. A nyűgös, beteg ember számára kiváló nyugtató – a relaxáció, a pihenés citromfűvel könnyebben elérhető. Más gyógynövényekkel együtt is jól alkalmazható, így a kamillával vagy a mentával. Fiatalabb betegek számára ásványvízzel érdemes keverni.

 

Bodza

 

Mindig élvezet belekeverni egy hasznos gyógynövény-koktélba ! Annak, aki óvatos a gyógynövényekkel szemben, különösen ajánlott megismertetni előnyeiket a bodza segítségével, hiszen finom innivalót lehet készíteni belőle! Nemcsak palacsintára használhatjuk szirupként, meleg vízzel hígítva remek tonik a család fiatalabb tagjai számára. Ha vad változatához nem jutunk hozzá, a szárított ugyanolyan jó lehet. Amennyiben magunk szárítjuk, tegyük óvatosan, mert ha túlságosan zsúfolva tesszük a tálcára, nem száradnak ki egyenletesen és igen kisméretűre is zsugorodhatnak.

 

Zsálya

 

Az egyik legjobb gyógynövény megfázásra. Köhögés csillapítására és torokfájás enyhítésére nagyon hasznos. Készítsünk egyszerű gargalizáló folyadékot belőle (például kissé lehűtött teával), és élvezzük a hatást. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szoptató édesanyák csak módjával alkalmazhatják, mert a zsálya képes elapasztani a tejet.

 

Szilfa

 

Valójában egy fa. Ám a vörös szilfa kérge gyógynövényként is kiváló. A nyálkahártyákra nyugtató hatású: nyálkaanyagot tartalmaz, amely a torkon védőréteget képez. Használhatjuk torokfájásra, csepegtessünk belőle házi köhögéscsillapító italunkba. Megnyugtatja a háborgó gyomrot és hasmenésre is gyógyír. Zabkásába vagy más főtt gabonába keverve szintén jól fogyasztható. Rendkívül könnyű és puha, ezért ha vásárolunk belőle, legyen nálunk egy nagyméretű, könnyed szerkezetű táska, kosár.