Iszlám kalifátust kiáltottak ki

Nagyvilág - szerző: KT

Iszlám kalifátus létrehozását jelentette be az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges szervezet, aki Észak-Irak és Szíria egyes részeit tartja ellenőrzése alatt. Közölték azt is, hogy megváltoztatják nevüket, és mostantól mint Iszlám Állam működnek. A muzulmán állam kalifájának Abu Bakr al-Bagdadit, a szélsőséges szervezet vezetőjét jelölték, aki magát ezáltal a világ muzulmánjainak vezetőjeként nevezi.

 

[pullquote]Mohamed próféta halálát követően utódja, a kalifa számított a hívők legfelsőbb vallási vezetőjének a muzulmán világban.[/pullquote]Az iraki hadsereg közben ellentámadásba kezdett, hogy visszafoglalják területeiket a terroristáktól. A szunnita szervezet közölte: öt éven belül világbirodalom létrehozására törekszik. Az Európa nagy részét is magába foglaló birodalomnak részét képezné Magyarország területe is.

 

Félő, hogy bejelentés még több erőszakot szül, mert a szunniták oldalán harcolókat felhatalmazza arra, hogy megölje a nem kalifa oldalán harcolókat. A szervezet Bagdad felé halad. Irak fővárosából több, mint 1000 család menekült már el.