Itt a kerti grillszezon – ezekkel a tippekkel garantált a siker

Életmód - szerző: HH

Május közepére hivatalosan is megérkezett a grillszezon: a hosszabb nappalok és a kellemes idő egyre többeket csábít a kertbe vagy a szabadba egy-egy közös sütögetésre.

 

Akár rutinos grillmesterek vagyunk, akár most próbálkozunk először, néhány apró tippel könnyedén emlékezetessé tehetjük a nyár első kerti lakomáit.

 

 

Válasszunk megfelelő grillezőt! Bár sokan a faszenes grillre esküsznek az autentikus ízek miatt, a gázos vagy elektromos megoldások is népszerűek lettek az elmúlt években. A faszenes grillezőknél különösen fontos a megfelelő izzás elérése: ne kezdjünk sütni, amíg a parázs nem világos szürke!

 

A profik kerámia grillezőt választanak. Az úgynevezett kamado grillek kiváló hőtartó képességükről híresek, és rendkívül sokoldalúak: grillezhetünk, füstölhetünk, sőt pizzát is süthetünk bennük. A zárt, tojás alakú kialakítás segít egyenletesen elosztani a hőt, így még a hosszabb sütési időt igénylő húsok is szaftosak maradnak. Bár a kerámia grillezők ára magasabb, hosszú távon megtérülhet a minőség és az élmény miatt.

 

Ne maradjon el az előkészítés. A húsokat érdemes már előző este bepácolni. A sóval azonban bánjunk csínján, mert kiszáríthatja az ételt – ezt inkább közvetlenül sütés előtt adjuk hozzá. A zöldségekhez elég egy kis olívaolaj, citromlé és fűszer.

 

Süssünk közvetett hőn is. A közvetett hővel történő sütés – amikor nem közvetlenül a parázs fölött van az étel – különösen a nagyobb húsdarabok esetén praktikus. Így elkerülhető, hogy kívül megégjen, belül pedig nyers maradjon.

 

Ne csak húsban gondolkodjunk! A grillezett sajtok, például a camembert vagy a grillsajt, illetve a cukkini, padlizsán, gomba is tökéletesen működnek a rácson. Sőt, akár gyümölcsöt (ananász, barack) is tehetünk a grillre egy kis mézzel megcsorgatva.

 

Figyeljünk a biztonságra! A grillezőt mindig stabil, tűzálló felületre helyezzük. A faszén begyújtásához soha ne használjunk benzint vagy alkoholt. A tűzvédelmi szabályok értelmében nyílt lángot csak engedélyezett helyen gyújtsunk, különösen erdők vagy nyaralóövezetek közelében.

 

Legyen társasági élmény is, a sütés önmagában csak egy részlet – a grillparti lényege a közös élmény. Érdemes előre gondolkodni: legyen elegendő ülőhely, fényforrás estére, és ha lehet, zene is. Egy kis előre elkészített limonádé vagy hűtött bodzaszörp is sokat dob a hangulaton.

 

Nem csak otthon, de a környékbeli kijelölt sütögetőhelyeken is élvezhetjük a grillélményt. Több helyi parkban vagy pihenőövezetben is kialakítottak tűzrakóhelyeket. Érdemes utánanézni, hol lehet biztonságosan és szabályosan sütögetni – de mindig vigyük magunkkal a jó modort és a tisztaságra való törekvést is.

   
 

A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.