Januárban 4,1 százalékkal csökkent az építőipari termelés

Gazdaság - szerző: GR

Az építőipar termelése 2013 januárjában 4,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva. Decemberhez képest szezonálisan kiigazítva 1,5 százalékkal csökkent a termelés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

A 2013 januárjában kötött új szerződések volumene 0,5 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 31,0 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont 64,7 százalékkal emelkedett. A növekedés az előző évi alacsony bázis mellett néhány, közútfejlesztésre januárban kötött szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások idén január végi szerződésállományának volumene 19,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké egyötöddel kisebb, az egyéb építményeké 43,1 százalékkal magasabb volt, mint 2012 januárjában. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.

Januárban gyorsult az építőipari termelés visszaesésének üteme decemberhez képest, amikor 3,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Tavaly az év egészében 5,9 százalékkal csökkent az ágazat termelése, míg egy évvel korábban még 7,8 százalékos visszaesést mért a KSH.

A KSH megjegyzi: az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy januárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60 százalékát állítja elő.

Januárban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: míg az épületek építése 6,8 százalékkal kisebb volt az előző évinél, addig az egyéb építményeké 0,1 százalékkal emelkedett. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 4,7 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 1,0 százalékkal nőtt az előző havihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 11,2 százalékkal esett vissza januárban. Az egyéb építmények ágazat termelése 0,2 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 1,9 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest.

(forrás: MTI)