Januárban 4,9 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma országosan, Harkányban mégis a legtöbb szálloda zárva volt

Gazdaság - szerző: GR

Januárban 9,8 százalékkal több külföldi vendég 8,3 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban, a belföldi vendégek száma 3,1, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,4 százalékkal nőtt – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vendégek száma 6,2, a vendégéjszakáké összesen 4,9 százalékkal emelkedett.

Januárban a külföldi vendégek 526 ezer éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A legjelentősebb küldő országokból – Németországból (5,2 százalékkal), Ausztriából (11,7 százalékkal), Oroszországból (8,4 százalékkal) – érkezett vendégek eltöltött éjszakáinak száma csökkent, míg az Egyesült Királyságból (49,2 százalék) és az Olaszországból (17,8 százalék) érkezetteké nőtt.

Az év első hónapjában a belföldi vendégek 467 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A belföldivendég-forgalom 84 százalékát fogadó szállodákban 4,5 százalékkal nőtt a belföldiek által eltöltött éjszakák száma.

Januárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33 százalékot ért el, ami megegyezik az egy évvel korábbival. A gyógyszállodák szobáinak igénybevétele átlagon felüli, 46 százalékos volt.

A szálláshelyek bruttó árbevétele 3,6 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az év első hónapjában összesen több mint 15 milliárd forint volt a bruttó árbevétel, ezen belül a szállásdíjbevétel 8,1 milliárd forintot tett ki. Az euró árfolyama 293,7 forint volt januárban, ami 13,7 forinttal erősebb forintot jelentett a tavaly  januárival szemben.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken januárban közvetlenül csaknem 27 ezer főt foglalkoztattak, 1,8 százalékkal többet az előző év azonos időszakinál.

Január 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2072 volt, ezen belül 854 szálloda csaknem 51 ezer szobával, 805 panzió 9 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 413 volt.

A harkányi adatok borúsabb képet mutatnának?

Miközben az országos foglaltsági adatok a szállodaipar recesszióból való kilábalását mutatják, addig Harkányban januárban sajnálatos módon a szállodák többsége zárva volt.

Fürdővárosunk ugyan gyógyvizéről híres, ennek ellenére a téli hónapokban a fennálló körülmények között nincs annyi vendég, hogy rentábilisen megvalósítható legyen az üzemeltetés– mondta egy szakember.

Az idei nyári előzetes foglaltsági adatok is további visszaesést mutatnak az előző éviekhez képest.

Minden turisztikai szezon újabb csalódás a harkányi szállásadók számára, hiszen az északnyugati fürdőhelyek statisztikái évről-évre jobbak, addig a miénk hónapról-hónapra rosszabb.

Meg nem erősített információk szerint, lehetséges, hogy lesz olyan szálloda, mely az idei nyári szezonra már nem tud kinyitni.

(forrás: MTI/ HH)