Januárban szállítják el a kidobott karácsonyfákat

Helyi - szerző: HH

Január 9-től kezdi a Dél-Kom a feleslegessé vált fenyőfák elszállítását – közölte a vállalat szerkesztőségünkkel, hozzátéve, a gyűjtés január 31-ig az utcákhoz tartozó kommunális hulladék szállítási napokon, kapacitástól függően történik.

 

Fontos, hogy a fákat csupaszon, azaz a díszektől, karácsonyfatalptól, egyéb hulladékoktól – mint például szaloncukor, papír – mentesen kell kitenni a háztartási hulladékgyűjtő edények mellé, a hulladékszállító gépjárművel könnyen megközelíthető helyre.

 

Arra kérik a lakosságot, hogy a másfél méteresnél nagyobb fenyőfákat a kettévágva helyezzék ki, ezzel is elősegítve az elszállítást, ügyeljenek továbbá arra, hogy a kihelyezett fenyő a
parkoló és forgalomban részt vevő autósokat, valamint a gyalogosokat ne akadályozza a közlekedésben.

 

Az újrahasznosítás szempontjából a Dél-Kom kiemeli, hogy az ágakat használhatjuk talajtakaráshoz, ehhez vágjuk le a hosszú ágakat és takarjuk be velük például az évelő növények ágyásait. Ez különösen akkor hasznos, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre.

 

Egy másik hasznos megoldás a kertben, ha az ágakat a mulcsba tesszük. Ehhez vágjuk kisebb darabokra az ágakat és szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Nem csak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, a fa illatát is érezhetjük még egy kis ideig.