Japán különleges egységet küld a vitatott szigetek védelmére

Nagyvilág - szerző: GR

Japán 12 hajóból álló, két helikopterhordozót is magában foglaló különleges egységet készül felállítani a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek védelmére – jelentette be kedden a japán parti őrség.

Az osztag három év alatt fog összeállni, összesen 600 fős létszámmal. A két meglévő helikopterhordozón kívül tíz új járőrhajót fog tartalmazni, amelyek közül négy már épülőben van. A parti őrség azután határozott az egység felállításáról, hogy a Japánban Szenkaku (Kínában Tiaojü) néven ismert szigetek környékén az elmúlt hónapokban mindennapossá váltak a kínai járőrözések. A szigetcsoport Japán fennhatóság alá tartozását Kína vitatja, azt állítja, hogy a szigetek  ősidők óta területének részét képezik.

„Szükségesnek tartjuk nagyméretű járőrhajók térségbe vezénylését a helyzet kezelése érdekében” – közölte a parti őrség szóvivője az AFP hírügynökség jelentése szerint. Az új hajók megépítését a kormány által január folyamán elfogadott költségvetés-kiegészítésből fedezik.

Az egység az Okinava prefektúrához tartozó Isigaki szigetén fog állomásozni, mintegy 175 kilométerre a vitatott szigetektől.

 

Japán-kínai csúcstalálkozót javasolt a japán kormányfő

Csúcstalálkozót javasolt Japán és Kína között Abe Sindzó japán kormányfő kedden a két ország megromlott kapcsolatának javítása érdekében, leszögezve, hogy a Tokió és Peking közötti szigetvitáról nem hajlandó tárgyalni. „Pont azért lenne szükséges csúcstalálkozót tartanunk, mert problémáink vannak egymással (…) Helyre kell állítani a kapcsolatot, kezdve egy csúcstalálkozóval” – közölte Abe egy keddi tévéműsorban.

A napokban két japán kormánymegbízott is Pekingben járt a szigetvita miatt elmérgesedett kétoldalú viszony javítása érdekében. Hszi Csin-ping kínai pártfőtitkár arról tájékoztatta a japán küldötteket, hogy nyitott a megbékélésre és kész fontolóra venni egy csúcstalálkozót.

A világ második és harmadik legnagyobb gazdaságának kapcsolata azután romlott meg, hogy Tokió szeptemberben megvásárolta a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert kelet-kínai-tengeri szigetcsoport három tagját egy japán magántulajdonostól. A szigetcsoport Japán fennhatóság alá tartozását Kína vitatja, azt állítja, hogy a szigetek  ősidők óta területének részét képezik.

Abe – aki hétfőn ismertetett kormányprogramjában az ország területének határozott védelmét ígérte – azt leszögezte, hogy a szigetekről nem hajlandó tárgyalni. „A Szenkaku-szigetek a mi földünk, Kína pedig provokatív lépéseket tett (…) Egyértelművé tettük, hogy nincs hely tárgyalásra a kérdésben” – mondta. Abe azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a két ország gazdasági kapcsolatait helyre akarja állítani.

„Japán befektet Kínában és hasznot húz az oda irányuló exportból, míg Kína munkahelyeket teremt a japán befektetéseknek köszönhetően. Az erős gazdasági kapcsolatok fenntartása mindkét ország alapvető érdeke. Ha ehhez csúcstalálkozóra van szükség, akkor sort kell keríteni rá” – közölte a japán miniszterelnök.

(Forrás: MTI)