Járvány idején

Életmód - szerző: |X|

A 2020-as év a világ minden részén fontos, elgondolkodtató változásokat hozott. Új nemzetközi szlogen terjedt el: „Maradj otthon!”

 

A 2019. december 31-én Kínából induló betegség, – melynek főbb tünetei a magas láz, köhögés, légszomj -, főleg a 65 év feletti, krónikus betegségekkel élők számára jelent veszélyt.

 

2020. tavaszára több mint 180 országban jelent meg a Covid-19 jelzésű korona vírus, melyet a WHO március 11-én világjárvánnyá nyilvánított.

 

Magyarországon március 4-én jelentették az első megbetegedést. Köszönhetően a gyors, átfogó intézkedéseknek – iskolák bezárása, a védőeszközök rövid idő alatt történő beszerzése, kijárási korlátozások, járvány centrumok kialakítása, a megelőzés érdekében végzett folyamatos lakossági tájékoztatás, és nem utolsó sorban a magyar lakosság megfelelő hozzáállása – más országokkal összevetve az eddig eltelt időszakban jelentősen alacsonyabb a megbetegedések és a halálozások száma.

 

A kampány hatására mindenütt lelassult az élet, nem utazhatunk, bezártak a bevásárlóközpontok, színházak, mozik, világesemények maradtak el.

 

A diákok távoktatásban tanulhatnak, azokon a munkahelyeken, ahol megoldható, szintén otthonról végezték munkájukat a dolgozók. Vitathatatlan, hogy pozitív dolgokat is hoz a „karantén élet” a csökkenő környezetszennyezés jót tett a klímaváltozásnak, a járvány felhívta a figyelmet azokra a szakmákra, melyek létezését természetesnek vesszük, de a munkájukat a hétköznapokban nem értékeljük. Legfontosabb hozadéka mégis a családok együtt töltött ideje, az emberek összefogása, az egymásra történő odafigyelés.

 

Most, május elején fokozatosan lazítanak a korlátozásokon. A veszély még nem múlt el, de ne feledkezzünk meg a rendszeres kézmosásról, a fizikai távolság betartásáról, a maszk viseléséről, vigyázzunk idős hozzátartozóinkra, ismerőseinkre, és aki megteheti továbbra is MARADJON OTTHON!

 

Egészségfejlesztési Iroda

Siklósi Kórház