Jó hír azoknak, akik autóval járnak munkába

Gazdaság - szerző: HH

Jó hírrel szolgál a NAV azoknak, akik saját kocsijukkal mennek dolgozni, az autóval való munkába járás költségeit ugyanis adómentesen támogathatja a munkáltató. A munkába járás költségét kell is, hogy fizessék, bár minden az aláírt szerződés kérdése.

 

 

A munkába járás során a lakóhely és a munkahely között megtett út kilométerenként 9 forinttal adómentesen támogatható a munkáltató részéről – írja a Napi Gazdaság. A támogatás adható munkáltató döntés alapján, de egyes esetekben ez kötelező lehet. Ezek szerint a munkáltató abban a esetben köteles biztosítani a 9 forintos kilométerenkénti támogatást adni, ha a munkavállaló lakhelye és a munkahely között a közösségi közlekedés nem biztosított, vagy azt csak hosszú várakozással tudná a munkaváló igénybe venni. Abban az esetben is kötelezően járhat a támogatás a mozgásban korlátozott munkaválónak, ha az épp a mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja a közösségi közlekedést igénybe venni.

 

Az adómentes támogatás kedvezőbb lehet a munkáltatók számára is, így jobb szájízzel veszik bele a szerződésekbe a jármű költségeit. A Munka törvénykönyve szerint a munkáltató köteles megtéríteni a munkavállalónak azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével összefüggésben indokoltan merült fel (51.§). A passzus a munkába járás költségének kérdését is érintheti, amennyiben a munkaszerződésben attól eltérően nem rendelkeznek.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.