Jogvédők: halálos fegyvereket is bevetnek

Nagyvilág - szerző: GR

Az izraeli hadsereg halálos tömegoszlató eszközöket használ a fegyvertelen tüntetők ellen Ciszjordániában a Bcelem nevű emberi jogi szervezet 31 oldalas jelentése szerint.

(Fotó: MTI)

A tekintélyes, nemzetközileg is elismert izraeli jogvédő csoport azt állítja, hogy a biztonsági erők akciói az elmúlt években ötvenhat palesztin áldozatot követeltek, s fegyveres válaszlépéseikkel „széleskörűen és rendszeresen” megsértették a nem halálos támadásokra vonatkozó rendelkezéseket.

2005 óta negyvennyolc palesztin halálát okozta éles lövedék. Hatan vesztették életüket a tüntetőkre irányzott, nem halálosnak tekintett gumilövedékek, ketten pedig könnygáz miatt.

A tömegoszlatás elfogadott eszközének tekintett könnygáz, gumilövedék, kábító gránát, vízágyú és paprika spray helyes használat esetén nem veszélyezteti a tüntetők egészségét, de a szervezet szerint a biztonsági erők a gyakorlatban ezeket az eszközöket rutinszerűen jogellenesen, veszélyesen alkalmazzák és az érintett izraeli hatóságok nem tesznek eleget ennek megakadályozására. Ha ki is vizsgálják, általában a bűnösök megbüntetése nélkül zárják le az eseteket – állítja az emberi jogi szervezet.

A jelentés az éles lövedékek és a gumilövedékek betiltását követeli a tömegoszlatásban, valamint a könnygázgránátok emberekre vagy vízszintesen történő eldobását is csak közvetlen életveszélyben engedélyezné a katonáknak.

Az izraeli hadsereg a Reuters hírügynökségnek adott válaszában azt állítja, hogy az emberi jogi szervezet elfogult nézőpontból főként régebbi, vagy a katonai rendőrség vizsgálata alatt álló eseményeket mutat be. „Az izraeli hadsereg minden tőle telhetőt elkövet a szabályoknak megfelelő tömegoszlatás érdekében” – tették hozzá a katonaságnál.

(Forrás: MTI)