Jön az internetadó: 150 forint gigánként

Gazdaság - szerző: KT

Évek óta felrebbennek az álhírek az internatadóról, azonban a mai hír nagyon is valós. Varga Mihály keddi bejelentése óriási mértékű adóról szól. A Fidesz 2008-ban még ellenezte az internetadó bevezetését, a mai, hat évvel későbbi adótörvény sokkolta a szektort.

 

 

Az internetszolgáltatásokat érinti az az előterjesztés, a miszerint minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forintot kellene befizetni az államnak. Az a törvény szerint, amelynek jogkörét kiterjesztik az internetszolgáltatókra, az adó összege havonta magánszemélyek után legfeljebb 700 forint lehet, míg cégek esetében ötezer forint és magát a szolgáltatót terhelik. Jövő évtől az adót havonta nem csak a hívás és az üzenetküldés, hanem adatforgalom lebonyolítása után is meg kell fizetniük.

 

[pullquote]A magyar internetforgalom a BIX rendszerén keresztül zajlik, hozzávetőlegesen 20 gigabájt másodpercenként, ami 259,2 millió forint bevételt jelent óránként.[/pullquote]Nyitrai Zsolt, a Fidesz akkori információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője 2008-ban felszólalt az internetadó ellen: A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését … Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz, mert tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől.

 

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány 20 milliárd forint pluszbevételre számít a távközlési adó kiterjesztéséből.