Jönnek az első gázszámlák – ennyit fogyaszthat havonta olcsóbban, ha diktálós

Gazdaság - szerző: HH

Sokan próbáltak nyáron olcsóbb gázt diktálva tartalékolni a téli hónapokra, ám ők komoly meglepetésben részesültek. A botcsinálta csalók óriási gázszámlát kaptak, mutatjuk, hogy miért.

 

Gázóra leolvasás

 

Nyáron kétsávos árszabást vezetett be a kormány az áram és a gáz esetében. Aki egy meghatározott mennyiségen felül fogyaszt, hétszeres áron kapja a gázt. A legutóbb tisztázott részletek szerint azonban nem havi 144 köbméter használható fel, hanem évi 63.645 MJ energia, amit a felhasználási szokások szerint egy jelleggörbére illesztenek.

 

Ez annyit jelent, hogy nyáron kevesebb gáz vételezhető az olcsóbb tarifa szerint, de a többlet nem vész el, azt a hidegebb téli hónapokban lehet felhasználni. Ennek megfelelően a mennyiségek

 

      augusztusban 15 m3

      szeptemberben 30 m3

      októberben 101 m3

      novemberben 203 m3

      decemberben 297 m3

      januárban 336 m3

      februárban 283 m3

      márciusban 242 m3

      áprilisban 139 m3

      májusban 49 m3

      júniusban 17 m3

      júliusban 13 m3

 

A mennyiségek hozzávetőleges értékek, az olcsóbban felhasználható mennyiség – egy-egy köbméter eltérésig – nagyban függ a gáz fűtőértékétől, amit a szolgáltató utólagosan közöl és a fogyasztó számára teljesen ellenőrizhetetlen.

 

Aki tehát augusztusra 144 köbmétert számláztatott ki, bizony 130-nál is többet piaci áron kapott. A fogyasztás mérésének és a számlázásnak számos módszere van, és ugyan az átlagnak nevezett norma nem életszerű, célszerű spórolni, és a valós fogyasztási adatokat bediktálni.