Jövő héten kapcsolják be a közutak csodafegyverét

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Korábban félpályás útzár volt érvényben miatta az 58-as főút harkányi bevezető szakaszán, majd többször javítgatták. A nemzeti tengelysúlymérő rendszer (tsm) kivitelezési munkálatai azonban a jövő hét végére minden frekventált helyen befejeződnek – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) beruházásában országosan 89 helyszínen kerül az aszfalt alá automatikus tengelysúlymérő szenzor az útdíjköteles szakaszokon a túlsúlyos járművek kiszűrésére.

 

A rendszer mozgás közben képes megmérni a járművek tengelyterhelését, összsúlyát, majd ezt összeveti az útdíjadatbázissal, így fény derül az esetleges túlsúlyra. A rendszer az üzembentartót azonosítja, és a büntetést neki címezve szabja ki.

 

Az NFM korábbi tájékoztatása szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság konzorciummal megkötött támogatási szerződés bruttó 29,9 milliárd forintot biztosít a tengelysúlymérő rendszer kivitelezésére.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.