Jövőre élesedhet a drónokat szabályozó törvény

Technológia - szerző: HH/SH

Januártól csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethető pilóta nélküli légijármű az elfogadás előtt álló törvényjavaslat szerint. A rendelet fél év türelmi időt is tartalmaz.

 

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba, de hazánkban nem jutottak dűlőre a jogalkotók. A repülésvégrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő, további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, majd ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki.

 

A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják. Az új előírások bevezetik a pilóta nélküli játék légijármű fogalmát, amely alatt a 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drón értendő. E járművekre nem terjed majd ki a nyilvántartásba-vételi kötelezettség.

 

A nyilvántartásba vett járművek útjait egy alkalmazásban kell majd rögzíteni. A javasolt rendelkezések értelmében lakott terület felett kizárólag az így felvett eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. A játékdrónok e követelmény betartása alól is mentesülnek. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül. A családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légijárművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.