Jövőre is állandó létszámmal üzemel az iskola és az óvoda

Helyi - szerző: HH

A szokásos beiratkozásokon túl a nyári hónapokban is változik a tanulók és az ovisok létszáma, azonban ez a korábbi években stagnált mutatókhoz képest nem jelent számottevő eltérést. Az iskola jövőre is 440-450, míg a kisebbek intézménye 170 főt vár termeibe.

 

 

Összesen 445 diák fejezte be idei, általános iskolai tanulmányait és 53 nyolcadikos ballagott el. A beiratkozott elsősök száma 61 – mondta Kiss József Levente. Az intézményben nyáron sem áll meg a munka,

 

A Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója megjegyezte: alapvetően nem változik a tanulói létszám, hiszen a nyári hónapokban érkező és távozó gyermekekkel a következő tanévet is 440-450 tanuló kezdi meg. Mint kitért rá, 6 tanulót érint, hogy a korábbi évekhez hasonlóan sajnos az idei tanév végére is többen jelezték, miszerint külföldre távoznak. Kiemelte azt is, hogy hozzávetőlegesen ugyanekkora számban költöznek Harkányba vidékről. A tanulói összetételre vonatkozóan évek óta jellemző adatként elmondható, hogy a tanulók több, mint fele helyi lakos.

 

Az önkormányzat fenntartásában álló intézmény hibáit, hiányosságait csütörtökön vette számba a Városgazdálkodási Zrt. Az udvaron már a tavaszi hónapokban is történtek jelentős változások, mint például a sportpályák megközelítését elősegítő, 60 négyzetméternyi járda elkészítése illetve annak a műfüves pályának a kiépítése, melyet egy pályázatnak köszönhetően a napokban adtak át.

 

A most megfogalmazott, nyáron elvégzendő feladatok az udvar két raktárnak használt garázsának felújításán is túlmutatnak. A termek, folyosók és konyhák tisztasági festésén kívül hat tanteremben a világítás, nyolc osztályban pedig a parketta újul meg. Ezek a termek 20 illetve 40 éve szolgálják az iskolát – mondta Kiss József Levente. Folyamatos a bútorok – padok, székek – cseréje is, melyek többségét épp 20 éve koptatják a diákok.

 

Változások az oviban

 

Hauptmann Ágnes negyven éve van a pályán, melyből 22 esztendőt az óvoda irányításával töltött. A nyugdíjba vonuló óvodavezető helyére augusztustól Kanizsai Tóthné Szíjártó Anikó lép, aki korábban a pécsi Anikó utcai intézmény helyettes vezetőjeként tevékenykedett.

 

 

Az óvodába 38 gyermek iratkozott be, míg 50 ballagott. Mint Hauptmann Ágnes elmondta, ez a tendencia nem lepte meg őket, hiszen a korábbi évben beíratottak kivételesen magasabb száma a három éves kortól kötelezővé tett óvodai foglalkoztatottságnak volt csak köszönhető. A kicsik intézményét jövőre 170 gyermek látogatja majd, a nyári hónapok alatt ide inkább beiratkozások jellemzőbbek mint az elvándorlás.

 

Az udvari játékok felülvizsgálata több esetben talált javítani vagy cserélni valót, melyet az általános tisztasági festésekkel a nyári feladatok közé soroltak. Mint kiderült, javítási-karbantartási munkálatokra kevésbé lesz szükség az ovi háza táján, mint helyreállításra, hiszen egy csőtörés nyomait keresve napok óta ásnak, kutatnak az udvaron.