“Józan húsvét”? Ellenőriz a rendőrség!

Baranya - szerző: GR

Csütörtökön és pénteken a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai a rendőri szervekkel és a polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen megtalálhatóak, a “Józan húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).  

 

Az NKH közleménye szerint a legfrissebb statisztikák azt mutatják, hogy az idei év első negyedében nőtt az ittasan okozott balesetek száma. A tavalyi 268 esettel szemben idén az első három hónapban 307 ember okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetet alkohol fogyasztása után.  

 

A közlekedési hatóság kiemelt feladatának tartja a prevenciót, a megelőző tájékoztatást olyan nem mindennapi információkkal, amelyekkel nem gyakran találkozhatnak az állampolgárok. Ezért az alkohollebontás folyamatával, a drogok hatásaival és a mikroalvással foglalkozó szórólapot készítettek – közölték.

 

A személygépkocsik megfelelő műszaki állapota csökkentheti a veszélyt, ezért a hatóság szerint a műszaki állapotellenőrzés ugyanolyan fontos, mint az alkoholos befolyásoltság felmérése. Az akció során a biciklisekre is figyelnek. Mivel a kerékpárok használatának sok kockázata van, fontos a szabályok megfelelő szintű ismerete és a KRESZ előírásainak betartatása az ő esetükben is – közölte az NKH.