Július elsejétől minden vállalkozónak regisztrálnia kell magát a NAV-hoz

Gazdaság - szerző: HH

Minden cégnek, alapítványnak, vállalkozónak és adószámmal rendelkező magánszemélynek közvetlenül kell adatot szolgáltatni a NAV felé július első napjától.

 

 

Az online számlások NAV-kompatibilis alkalmazásuk felületén állíthatják be az adatszolgáltatást, miután regisztráltak a NAV felületén, illetve regisztrációjukhoz rendeltek egy újabb, technikai felhasználót és kimásolták annak azonosítóját, aláíró- valamint cserekulcsát. A folyamat nem a leggördülékenyebb, de csak egyszer kell megcsinálni a nagyjából 10 perces procedúrát.

 

Aki ezt a regisztrációt már elvégezte de a számlázóprogramot még nem párosította, élvez három hónap moratóriumot, viszont azt követően 200 ezres bírságra számíthat. Fél év haladékot csak az élvez, aki kizárólag magánszemélynek vagy külföldinek számláz.

 

2020. július elsejétől a papír alapú számlák adattartalmát is be kell diktálni a NAV-hoz: a legalább félmillió forint áfatartalmú számlákat egy, az annál kevesebbet négy napon belül.

 

A gazdaság fehérítése érdekében hozott intézkedéssorozat vége 2021 – innentől a NAV minden számlát látni akar, még a külföldieknek kiállítottakat is.

 

A mostani regisztrációt a képre kattintva akár el is kezdheti.