Katások figyelem, nem mindegy, kinek számláznak!

Gazdaság - szerző: HH

Katásokat érintő fontos szabály, hogy ha nem csak magánszemélytől szereznek bevételt, akkor a kataalanyiságuk megszűnik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

 

A hivatal munkatársai a bevételek ellenőrzésekor több esetben tapasztalták, hogy a katások az Online Számlázó program használatakor nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy milyen adóalanyi minőségű vevő felé számláznak, ezért gyakran tévesen tüntetik fel az adószámokat.

 

Ez azt jelenti, hogy magánszemély részére történő termékértékesítéskor, de még gyakrabban szolgáltatásnyújtáskor, ha a magánszemély egyébként egyéni vállalkozó is, és van adószáma, akkor az szerepel a kiállított számlán. Ezáltal viszont az értékesítés kifizető részére történő értékesítéssé válik.

 

Ennek jellemzően az az oka, hogy a számlázó programok lehetőséget biztosítanak a partnertörzs használatára, melyben a partneradatok egyszeri megadásával a számlára automatikusan feltöltésre kerül a vevői adószám, melyet az adózók a számla kiállításakor figyelmen kívül hagynak. Így bár magánszemély részére történik a számlán szereplő termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása, a bizonylat mégis kifizetőnek kiállított számlának minősül.

 

Ezért hívják fel a katások figyelmét, hogy az online számlázó program használatakor fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy pontosan kinek is állítják ki a számlát, magánszemélynek vagy vállalkozónak. Ebben nagy segítség, hogy a számlázó programok egy része – ha az adózó a beállításait megfelelően módosítja – képes arra, hogy figyelmeztesse a számlát kiállító katás adózót, ha kifizetőnek állítana ki számlát, ezzel elkerülve azt, hogy kifizetői bevételt szerezzen, amely miatt elveszítheti katalanyiságát.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.