Képalkotó diagnosztikai központot avattak Pécsett

Baranya - szerző: KT

fotó: Borbás Mátyás

 A „Janus Pannonius Program – Korszerű egészségügy a történelmi régióban” elnevezésű Pólus projekt Déli-bővítményét – ünnepélyes keretek között – Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora avatta fel. A pécsi városvezetés részéről Hoppál Péter országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket.  

 

„Az intézetben elsősorban daganatos betegek vizsgálata és gyógyítása történik majd, méghozzá különböző radioaktív izotópok alkalmazásával” – mondta el Zámbó Katalin, a Nukleáris Medicina Intézet vezetője. „A beteg testéből kilépő radioaktív sugárzás segítségével ugyanis nyomon követhetők a szervezetben lejátszódó egyes folyamatok, míg más típusú, elnyelődő sugárfajták gyógyításra is alkalmasak. Emellett nagy számban végzünk szív, tüdő, pajzsmirigy, csont, máj, vese és központi idegrendszeri vizsgálatokat. Intézetünkben működik egy ún. hibrid-készülék, amelynek köszönhetően egyszerre tudunk izotópos és radiológiai metszetképeket készíteni. Ezzel az országosan is ritka eljárással sokkal több információt nyerhetünk, és pontosabb diagnózist tudunk felállítani rövidebb idő alatt, mint a külön-külön elvégzett vizsgálatokkal” – tette hozzá.  

 

Mindehhez most már biztosítva lesznek az európai szakmai elvárásoknak megfelelő körülmények is. Az új épületben kényelmes és modern vizsgáló- és váróhelyiségek állnak a betegek rendelkezésére, emellett a műszerpark egy része is megújult. Nagy hangsúlyt kapott a biztonság: a radioaktív anyagokkal végzett munka miatt kiemelt szerepe volt a kivitelezéskor a sugárvédelemnek. A diagnosztikai helyiségek kialakításakor a legszigorúbb követelmények szerint jártak el – ismertette Battyáni István, a Radiológiai Klinika igazgatója. Ólomüveg ablakok, ólomborítású ajtók és rendkívül tömör vasbeton falak állják útját a sugárzásnak – mondta el a szakember. Nem véletlen, hogy az aktív helyiségeken kívül csupán a határérték tizedét mérték a szekszárdi Sugárvédelmi Decentrum hivatalos ellenőrei. Egy ilyen létesítmény országos szinten is műszaki ritkaságnak számít, ezért a tervezés és az építés is nagyon komoly odafigyelést igényelt az érintett szakemberektől.  

 

Az évente itt megforduló több mint egymillió beteg így teljes biztonságban lesz. A diagnosztikai centrum látja el ugyanis teljes Baranya megyét, de egyes speciális vizsgálatok és műtétek tekintetében – egyetemi központként – az egész országra kiterjedő ellátási kötelezettségük van.