Kérdéses, hogy 2013-ban bekövetkezik-e a magyar gazdaság fellendítéséhez szükséges fordulat

Gazdaság - szerző: GR

A magyar gazdaság fellendüléséhez gazdaságpolitikai fordulatra van szükséges, de erősen kétséges, hogy az 2013-ban bekövetkezik-e – mondta Andreas Treichl az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója az osztrák Wirtschaftsblattnak adott interjúban.

    A magyarországi Erste Csoport anyavállalatának vezetője azonban abbéli vélekedésének adott hangot, hogy a bank szempontjából 2013 lényegesen jobb év lesz. Andreas Treichl szerint a magyarországi nehézségeket súlyosbította, hogy nehéz politikai környezetben kellett vezetni a vállalatot. „Ez nagyon sok pénzünkbe került” – fogalmazott.

A bankvezető azonban leszögezte, hogy Magyarország, és az Európai Unióhoz tartozó kelet-európai államok továbbra is a bankcsoport kulcspiacának számítanak. Ezt arra utalva mondta, hogy a bankcsoport decemberben jelezte: a várt politikai és gazdasági fordulat hiányában megválik ukrán leánybankjától.

Treichl az interjúban hangsúlyozta, hogy nem lehet egységesen kezelni a közép-kelet-európai térség gazdaságait és piacait. „Ugyanúgy kell Kelet-Európára tekinteni mint Nyugat-Európára. Ahogy Svédországot Görögországgal, úgy Lengyelországot és Bulgáriát sem lehet összehasonlítani” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a differenciálódás a jövőben csak mélyülni fog. A régió gazdaságairól szólva elmondta: lesznek olyan államok, amelyek nagyon jó munkát végeznek és a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére jól fognak teljesíteni, és olyanok is, amelyekre ez nem lesz érvényes. „Csak az olyan gazdaságokba fognak beruházásokat végrehajtani, ahol jól összehangolják a gazdaságpolitikát, az üzleti és pénzügyi szektort, a jegybank és a hatóságok tevékenységét”- mondta.

Treichl az interjúban a térségbeli együttműködés fontosságáról beszélt és egy nagy régiós tőkepiac létrehozása mellett érvelt, „legyen annak székhelye Varsóban, Pozsonyban vagy Bécsben”. „Nagy lehetőség Ausztria számára, hogy olyan térségben van, amely a következő 25 évben sokkal gyorsabban fog nőni mint Dél-, Nyugat- vagy Észak-Európa” – fogalmazott, hozzátéve, hogy egy régiós tőkepiacnak minél szélesebb együttműködésen kell alapulnia.

Az Erste AG vezérigazgatója szerint egy ilyen kezdeményezéshez a két nagy térségi tőkepiac, Bécs és Varsó mellett Prágának is csatlakoznia kellene. Pozsony nagyon kis piac, míg Magyarország jelenleg nehéz helyzetben van, de az lenne a legjobb, ha Zágráb és Bukarest is az együttműködés része lenne – tette hozzá.

Az Erste lehetséges befektetési célpontjai között említette Szerbiát, amely – mint fogalmazott – az Európai Unió része lesz, de a társaság növelné Lengyelországi jelenlétét is.

(Forrás: MTI)