Kerényi: minőségi munkaerő kell

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Tájékozódással és helyzetfelméréssel telt a kinevezése óta elmúlt másfél hónap – tájékoztatott Kerényi Erika, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatója. Az igazgató asszony sajtótájékoztatón válaszolt kérdéseinkre, adott választ a városban terjedő, személyét és feladatkörét érintő felvetésekre. A város és a fürdő koncepcióját jól ismerő intézményvezetőt konkrét tervekről, elképzelésekről is kérdeztük.

 

 

Miként került kapcsolatba a harkányi fürdővel és annak vezetői posztjával – tettük fel a kérdést Kerényi Erikának, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. igazgatójának, aki másfél hónapja látja el feladatát. Elmondta: szakmai körök majd Imri Sándor polgármester megkeresése által került a harkányi fürdő élére, amit részletezni nem kívánt. Korábbi munkahelyével, a sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházzal kapcsolatban elmondta: nincs tudomása az ott reagensekre vonatkozó közbeszerzési eljárásról, sem annak körülményeiről, fejleményeiről, így az távozásában sem játszott szerepet.

 

Kerényi Erika harkányi pályafutását a fürdő átvilágításával kezdte, amivel kapcsolatban elmondta: a felmérésre azért volt szükség, hogy ismerje a gazdasági és szervezeti állapotokat, melynek irányításával bízták meg. Cáfolta az értesülést, miszerint a vizsgálat 18 millió forintba került volna, elmondta, a megbízott cég azt közel 3,2 millióért végezte el.

A vizsgálat eredménye és következtetései megfogalmazódtak már, azt, hogy ebből mi lesz végrehajtva és hogyan, a napokban fogjuk egyeztetni a tulajdonos önkormányzattal – mondta.

 

Az átvilágítás eredményeként csupán a már jól ismert koncepciókat erősítette meg az igazgató: az infrastrukturális és a szervezeti kultúra fejlesztésére is szükség van, valamint értékesítési ösztönzési rendszer bevezetésében is feladatot lát. A felsorolásból egy korszerű beléptető rendszer sem maradt ki.

 

A felmérés nem állapított meg olyan hiányosságot, mely felelősségre vonást követelne: Kerényi elmondta, hogy az nem mulasztások feltárására irányult, csupán a tájékozódás eszközeként szolgált. Az arra vonatkozó kérdésre, miszerint a vezetői poszt átadásának-átvételének alapvető eleme miért átvilágítás keretében került a költségek sorába, nem adott választ.

 

Az ételbár megtérülését majd az idő igazolja

 

Szintén vizsgálat nélkül maradt a felújított ételbár rentabilitása. Az igazgató asszony az erre vonatkozó kérdéskörben közölte: az eltelt egy hónap kevés volt ahhoz, hogy következtetést lehessen levonni. Azt egyenlőre nem tudni, mi akadálya van egy számoláson alapuló gazdasági ítéletnek, de Kerényi Erika tájékoztatott: az átvilágítás során a bérlemények megtérülését egyesével nem, de összességében vizsgálták.

 

Érdekes a szervezeti kultúra, személyi változások lesznek

 

Az igazgató kifejtette: munkába állásakor az általa vélt várakozásokkal, elvárásokkal és elképzelésekkel szemben több esetben érte meglepetés, melyek közül a szervezeti kultúrát emelte ki, majd hozzátette: van mit tenni, és örül a kihívásnak. Személyi változásokra vonatkozó kérdésünkkel kapcsolatban elmondta: minőségi cserére szükség lesz, mert ahhoz, hogy egy megújuló szervezet tudjon létrejönni és a minőségi szolgáltatásbővítéseket meg tudjuk tenni, ahhoz minőségi személyzetre van szükség. Hozzátette: az infrastrukturális fejlesztéshez is minőségi munkaerő kell.

 

Kerényi a szervezeti struktúrával kapcsolatban úgy látja, nincs meg az a hierarchia, a folyamatba épített ellenőrzési pontok és azok a visszaigazolások, amik a hatékony működéshez szükségesek, hiányzik a megfelelő informatikai háttér is.

 

A mindenek előtt képzésekben és alkalmassá tételben gondolkodó intézményvezető kiemelte, hogy változásban érintett személyeket, neveket és funkciókat nem kíván említeni, az intézkedés még kidolgozás alatt van. Kérdésünkre elmondta: egészéves létszámot tekintve munkahelyek megszűnését kizárhatja, hiszen a fürdő jelenleg minimális létszámmal üzemel, de átcsoportosítás szükségességét elképzelhetőnek tartja. Új munkahelyek teremtését források és bevételteremtő funkciók megvalósulásának függvényében tartja elképzelhetőnek.

 

Lesz víz a lepkében és lecsúszhatunk az egyik csúszdán is

 

A fejlesztések terén kimondhatjuk, hogy egyenlőre a szinten tartás is csak távlati cél. A lepke medence felében nincs víz. A szükségessé vált felújítások már csak a bal oldali, hidegebb vizű medencét érintik, aminek kései használatba vételével kapcsolatban Kerényi elmondta: a szükséges hatósági engedély valamint a medence felújítása június 12-re készül el. Ekkor a fürdőzők már használatba is vehetik a strand egyik legkedveltebb elemét. Véleménye szerint nem a fürdő korábbi vezetése, hanem az intézmény anyagi helyzete miatt tolódott ki a strand teljes körű nyitása.

 

A két csúszda közül az egyik már az elmúlt évben sem működött, lejárt az a hatósági engedélyben szabott határidő, amit a műszaki felülvizsgálat a használhatóságára szabott. Ezt az élményelemet az elmúlt hetekben el is bontották és elszállították. A másik csúszda esetében cél a felújítás és üzemeltetés, a hiányzó pótlása távlati terv. Az igazgató elmondta: fejlesztésre, beruházásra jelenleg nem áll rendelkezésre anyagi forrás, most olyan elemekkel szeretnének élni, amik animátorok, sportfoglalkozások és egyéb attrakciók révén nyújtanak élményt a vendégek részére.

 

Lakhatási támogatás jár, nem ajándék ház

 

Lakhatási támogatás megilleti a vezető pozícióban lévő fürdővezetőt – tájékoztatott dr. Imri Sándor. A polgármester kérdésünkre válaszolt, ami annak a helyi pletykának volt hivatott pontot tenni a végére, miszerint az igazgató asszony önkormányzat tulajdonában lévő családi házra tart igényt. A szerződésben természetes módon benne foglalt lakhatási támogatás mértékéről, részleteiről egyenlőre nincs hír. A kihívásokat várakozással fogadó Kerényi kifejezte: fontosnak tartja, hogy Harkányban éljen.