Keresik Esztert, akinek ismeretlen férjét egy hadisírban találták

Belföldi hírek - szerző: HH

Nem a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról dalából lépett ki az az Eszter, akit a honvédelem próbál felkutatni. Megtalálták ugyanis az ismeretlen férje holttestét, a jegygyűrűbe vésve nevével.

 

Állampolgári bejelentés alapján végeztek feltárást a napokban a Pest megyei Sülysáp határában a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei. Egy szemtanú elmondása alapján ugyanis a szántóföldön magyar katonákat temettek el az 1944 novemberi harcok után.

 

1944 novemberének közepén az 1/I. ejtőernyős zászlóalj volt védelemben a térségben. A katonák több szovjet támadást is megakasztottak az Isaszeg és Sülysáp közötti területen, miközben komoly veszteségeket szenvedtek el. A korabeli veszteségi nyilvántartás szerint 1944. november 15. és november 22. között a zászlóalj állományából 42 személy halt hősi halált a harcok során.

 

A helyszínen több órás kutatás után sikerült egy támpont-szerű védelmi állást beazonosítani, majd a feltárás során három magyar ejtőernyős katona földi maradványa került elő. A csontmaradványokon egyértelműen azonosíthatóak a harc közbeni sérülések, például repesznyomok, illetve akna vagy gránátrobbanás okozta roncsolások. A hősi halott katonákat vélhetően a harcok elmúltával a helyiek temették el.

 

A sírokban repeszek, ellátmány és jelvények mellett egy jegygyűrűt is találtak a hadisírgondozók, mely belső felén 1942 Esztike felirat olvasható. Mivel a hősi halált halt ejtőernyős katonák beazonosításához szükséges azonossági jegytok nem került elő, a hadisírgondozók más nyomon sem tudták azonosítani a halottat.

 

Most arra kérnek mindenkit, hogy aki ismeri Esztert, vagy emlékszik az asszony történetére, jelentkezzen a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozóinál.