Két magyar műhold áll pályára a héten

Technológia - szerző: HH

Berakodva várja a kilövést az az Electron hordozórakéta az új-zélandi Māhia félszigeten, melynek jegyzékében hasznos teherként két magyar műhold is szerepel.

 

A Rocket Lab tizedik küldetésén négy ország műholdját állítja pályára. A pod – konténer – az ALE-2 japán fő műhold mellett kapott helyet. A visszaszámlálás javában zajlik, a kilövésre csütörtök délelőtt kerül sor.

 

A műegyetem projektjében a SMOG-1-et megelőző SMOG-P-vel még három 5 centis léptékű pocketqube is utazik; a szintén magyar, 2 egség méretű ATL-1, valamint az 1-1 egységnyi spanyol Fossasat-1 és a német-amerikai TRSI Sat.

 

A meghajtás nélküli SMOG-P feladatát tekintve totáldózis és elektroszmog mérését lehetővé tevő műszereket kapott. A fő kísérlete egy spektrummonitoring rendszer, mely a földfelszíni televízióadások 119 és 960 MHz közötti tartományának teljesítménymérésén alapszik.

 

Az ATL-1 feladata a finanszírozó ATL Ipari és Kereskedelmi Kft. által fejlesztett speciális szigetelőanyag űrbeli viselkedésének vizsgálata. Hívójele HA1ATL lesz.

 

A SMOG-1 fellövésére még várni kell, előreláthatóan 2020 júniusában vagy szeptemberében lövik fel egy Szojuz rakétán az UNISAT-7 olasz műhold kísérőjeként.