Kiképző központokat hoz létre a honvédség

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség, ezzel párhuzamosan pedig kiképzi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében – jelentette be a honvédelmi miniszter. A központok a meglévő tíz helyőrségre épülnek és területi jelleggel fognak üzemelni.

 

Simicskó István közölte: az a cél, hogy mind a 197 járásban tevékenykedjen legalább egy századnyi önkéntes tartalékos erő. Vagyis az ideális az volna, ha mintegy húszezer tartalékost képeznének ki a következő években – mondta.

 

Az ezzel kapcsolatos kormánydöntés már megszületett, a részletes ütemterv még jóváhagyásra vár – tette hozzá a miniszter, amikor a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján megtekintette a kiképzők felkészítésének egy mozzanatát.

 

Emlékeztetett arra, hogy ugyan 2004-ben megszűnt a sorkatonaság, de ezzel párhuzamosan nem kezdődött el az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítése. Ez csak 2010-ben történt meg, addig mindössze 17 tartalékos katonát tartott nyilván a honvédség.

 

A rendszer pedig annál is inkább szükséges – hangsúlyozta -, mert tartalék nélkül nincs haderő, vagyis a biztonságra áldozni kell. Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormány vállalta, hogy 2026-ig évről évre 0,1 százalékkal növeli a GDP-hez viszonyított védelmi költségvetését. Ugyanis míg a NATO elvárása 2 százalék lenne, addig Magyarország csak a GDP-je 0,8-0,9 százalékát fordítja védelmi célokra.

 

A források növekedése teszi lehetővé a következő években az önkéntes tartalékos állomány bővítését – fűzte hozzá.