Az állami fenntartású intézmények igénye veszélybe sodorná a fürdő fenntartását

Helyi - szerző: HH

A városi intézmények felkészültek, az állami fenntartású iskola és kórház jelen állapot szerint százmilliós igénye a fürdő működését is veszélyeztetné. A két intézmény pedig ma még nem is rendelkezik szerződéssel.

 

Május 15-el véget ért a moratórium, és lehetőség nyílt felmondani azt a fürdő által biztosított hőszolgáltatást, mely a moratórium alatt százmilliós nagyságrendben rövidítette meg a fürdő költségvetését. A fejlesztések, bővítések miatt megnövekedett vízfelület ugyanis több energiát igényel, melyet a fürdő gázzal való melegítés mellett a mélyből feltörő forró víz visszahűtéséből állít elő.

 

A fürdő különböző szerződések mellett a visszanyert hőenergiából is szolgáltatott számos intézménynek, szállodának, magánlakásnak, melyet a fejlesztések elkészültével racionalizálni kellett volna. Igen ám, de a moratórium miatt nemhogy megszüntetni vagy módosítani nem lehetett ezeket a szerződéseket, de a teljesítéshez való plusz energiát elő is kellett állítani. A gázzal való fűtés pedig igen komoly költséggel járt, amit a szerencsére tartalékokkal gazdálkodó fürdővállalat saját zsebből finanszírozott.

 

A moratórium lejártával a fürdő megkezdhettek a racionalizálás folyamatát, így a nyári hónapokban is biztosított volt az üzem.

 

Mint Remmert Ferenc megjegyezte, a városi intézmények nem voltak tétlenek és felkészültek a gondosan megtervezett folyamatokra. A művelődési ház megújuló energiára – napelemre és hőszivattyús rendszerekre – állt át, az óvodában kondenzációs gázkazánokat állítottak üzembe és a helyi melegvízellátást is kiváltották. Az önkormányzat illetve a sportcsarnok vegyes tüzelésre is készek. A rendszerre kapcsolt magánlakások és szállodák önállóan váltották ki – több esetben már korábban – a fűtést.

 

Harkány alpolgármestere kiemelte, az iskola fenntartója már sok éve nem az önkormányzat, hanem a Klebelsberg Központ. A városhoz egyedül az iskolakonyha és az ebédlő tartozik, ahol gázfűtés lesz kialakítva, ám aggodalmát fejezte ki az épület további részeinek fűtésével kapcsolatban.

 

Korábban megkerestük a Klebelsberg Központot, hogy miként kívánják megoldani a fűtést, de csak kitérő, semmitmondó választ adtak a valódi problémát szőnyeg alá söpörve. Kérdéseinket ismét elküldtük nekik, bízva benne, hogy megértik azok súlyát és társadalmi szerepét.

 

Megkerestük a fürdővállalatot is, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel lehetne tovább üzemeltetni az iskola távfűtését, illetve milyen igényeket támaszt a korábban melegvizet vételező kórház, és az milyen mértékben szolgálható ki.

 

Mint Marosi-Melles András is rámutatott, a fürdő elemezte a rendelkezésére álló energiaforrásait, és azt kell látniuk, hogy a saját rendszereik ellátására elegendő energiával bírnak a mélyből feltörő forró víz által. Az ennek tükrében felmondott szerződésekkel kapcsolatban az igazgatóság elnöke úgy látja, a magánszemélyek rendkívül gyorsan és hatékonyan reagáltak, az állami szervek – az iskola fenntartója és a kórház – kicsit alulértékelve a felelősség és probléma súlyát választották meg az előrehaladás sebességét.

 

Az iskola fenntartójával és a kórházzal is folynak a tárgyalások, hiszen a fürdő tudja szolgáltatni a hőt, de az ehhez szükséges forró vizet – mint a felhasznált hőmennyiségen felüli energiát – gázfűtéssel tudja előállítani, aminek komoly plusz költsége van.

 

Marosi-Melles András kiemelte: során a fürdő egy megoldást tart hosszú távon szem előtt, a gazdaságos és biztonságos működést. Az ezt szolgáló elengedhetetlen feltételként az igazgató a távfűtéshez felhasznált gáz két hónapra való előre kifizetését elengedhetetlennek értékeli amellett, hogy a két intézmény előre meghatározza a szükséges hőmennyiségét.

 

A jelen feltételek és energiadíjak szerint a két intézmény ez idő alatt ugyanis százmillió forint többletet emésztene fel, mely előfinanszírozása és a költségek irányukba való utólagos elszámolása a fürdő napi működését egyértelműen veszélybe sodorná – szögezte le Marosi-Melles András.

 

Mint megjegyezte, az iskola már előre mozdult a fűtési rendszerének tervezése irányába, a kórház pedig pályázatból állított be új gázkazánokat. Távfűtésre szerződése egyik intézménynek sincs, a fürdő elkötelezett és kész a megállapodás megkötésére a már említett kritériumok mellett miközben tisztában van vele, hogy a másik két félnek visszaköszön a szerkezetükből és a finanszírozásukból adódó hatékonyság.