Harkány-szerte vágnak ki fákat

Helyi - szerző: HH

Az elmúlt hetekben jó néhány fát kidöntöttek Harkányban. Kivágták például a kórház melletti parkoló fáit, a műház és a volt bolgár múzeum előttieket, de feldaraboltak több Kossuth Lajos utcait is. A fűrész a víkendtelepeken is hallatta hangját.

 

A nyári viharkárok – emlékezzünk csak a piacra vagy a parkoló autók közé dőlt fára – ráébresztettek minket, hogy nem szabad tovább halogatni az öreg és beteg fák kivágását – mondta kérdésemre Batik Imre, a városgondnokság vezetője, majd hozzátette: a fák élettartama 15-20 év, de közülük nem egy már a negyvenes éveiben jár.

 

Több, kerítést kinyomó vagy gyökereivel teraszokat, házfalakat rongáló fa kivágását a víkendtelepen lakók is kérték illetve kezdeményezték, de többségüknek az állapota miatt kell búcsút intenünk, mielőtt nem csak az anyagiakban keletkezik kár. Néhány matuzsálem még kidöntésre vár, ilyen például két piaci jegenye is. Batik Imre szerint jóval több fát kellene állapotából eredően kivágni, mint amennyit a mostani intézkedés érint, így megannyi gesztenyét is. A nagyobb beavatkozás jelentősebb nyomokat hagyna a városképben, éppen ezért az újratelepítés során is – ami előreláthatóan tavasszal lesz – nem vékony csemetéket, hanem 3-5 éves labdás, fiatal fákat terveznek őseik helyére tenni.