Klímaváltozás: elúszunk?

Életmód - szerző: KT

A globális felmelegedés elméletét egyes kutatók cáfolják, mások ránk erőltetik. Vannak vélemények, miszerint minden rendben, több évtizedes ciklusnak tudható be az a néhány fokos ingadozás. Mások szerint a föld klímája mindig is az elmúlt néhány évtizedben tapasztalható keretek között működött, az utóbbi évek kicsapongása szélsőséges és visszafordíthatatlan változás előjele.


Még pár száz évig nehéz erről véleményt mondani, hiszen a modern felfogásban vett időjárási megfigyelés gyerekcipőben jár, hiteles adatok csak néhány évtizede állnak rendelkezésünkre. Regionális előrejelzéseinket hihetetlen számítási teljesítménnyel bíró számítógépek is csupán néhány napra tudják megjósolni, e téren is bőven van mit fejlődni.


A legvadabb előrejelzések szerint a mélyen fekvő Hollandia vagy nagyvárosok közül London, New York és Sanghaj is víz alá kerülhet, ha a sarki jegek elolvadnak. Egy kísérletet a nagy tudósok és az otthoniak figyelmébe ajánlanék: tegyetek tele egy poharat jéggel, majd töltsétek színültig vízzel. Várjunk, amíg elolvad a jég, és nézzük meg, mekkora tócsa lesz körülötte…