Korea háborúval fenyeget

Nagyvilág - szerző: KT

Egy észak-koreai politikus Dél-Korea teljes pusztulását vizionálta egy ENSZ értekezleten, és további atomrobbantásokat helyezett kilátásba.

 

Észak-Korea képviselője „teljes pusztulással” fenyegette meg Dél-Koreát az ENSZ genfi leszerelési értekezletén kedden, és más phenjani nyilatkozatokat visszhangozva kilátásba helyezte, hogy további atomrobbantásokat hajtanak végre.

 

„A közmondás szerint a kölyökkutya sem ismeri a félelmet a tigrissel szemben. Dél-Korea téves viselkedése csak teljes pusztulását vezeti be” – jelentette ki Dzson Jong Rjong észak-koreai diplomata a találkozón. A legutóbbi kísérleti atomrobbantásra utalva azt mondta, hogy országa nemrég „elszánt lépést tett önvédelemből egy külföldi agresszor ellen”.

 

[pullquote]Észak-Korea atomot robbantott

Szokatlan földrengést észleltek dél-koreai és japán források, és valószínűsítik, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Összehívják az ENSZ Biztonsági Tanácsát, a dél-koreai hadsereget riadókészültségbe helyezték. Észak-Korea később elismerte a robbantást.[/pullquote]

 

„Ha az Egyesült Államok a végletekig ellenségesen közelít a Koreai Népi Demokratikus Köztársasághoz, és tovább bonyolítja a helyzetet, úgy északnak nem lesz más választása, mint egy második és harmadik erős lépést tenni” – mondta anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, mire utalt.

A diplomata szavai azonnal tiltakozást váltottak ki a konferencia több résztvevőjéből, így a dél-koreai és a brit képviselőből is. Az utóbbi szerint „nem lehet megengedni, hogy valaki a szavaival egy ENSZ-tagállam megsemmisítésére utaljon”. Az amerikai nagykövet „mélységesen zavarónak” minősítette az észak-koreai nyilatkozatot.


Dél-Korea felkészült a háborúra  


A dél-koreai hadsereg bejelentette szerdán, hogy teljesen felkészült a válaszcsapásra abban az esetben, ha Észak-Korea megtámadja az országot.

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet, ha Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát.


A fegyverszüneti egyezmény kiiktatását Phenjan a március 11-i dátumhoz köti. „Amikor a hadgyakorlat március 11-én a fő fázisába lép”, a tűzszüneti egyezmény hatályát veszti” – fenyegetőzött az észak-koreai vezetés a közleményben.


„Arra az esetre, ha Észak-Korea provokációra adná a fejét vagy fenyegetné népünket, egyértelművé tesszük, hogy teljesen felkészültünk egy határozott és erőteljes megtorlásra nemcsak az agresszió forrásával és annak támogatóival szemben, hanem a parancsnokság ellen is” – közölte a dél-koreai hadsereg egyik vezérőrnagya szöuli sajtóértekezletén.

(forrás: MTI)