Korhatárok a képernyőn

Életmód - szerző: Kacsúr Tamás

A képernyő alsó sarkában látható karikás számok hasznos segítők: megmutatják, hogy melyik filmet mutathatjuk meg gyermekeinknek. De mik is ezek és pontosan mit jelentenek? Miért bízhatunk meg bennük?

 

A televíziókat jogszabály kötelezi arra, hogy korosztályba sorolják műsoraikat és az erre vonatkozó korhatárt megjelenítsék. Műsorrendjük is ehhez igazodik: a szigorúbb besorolású műsorszámokat például csak az esti időszakban sugározhatják, amikor a gyermekek már nem láthatják azokat. A hatos karikával jelzett programok alatt viszont nyugodt szívvel kimehetünk a konyhába egy szendvicsért, mert biztosak lehetünk abban, hogy kisiskolás gyermekünk nem fog számára káros tartalmakkal találkozni.

 

A besorolást pszichológus szaktanácsadók segítségével végezték el, akik jól tudják és figyelembe veszik például, hogy az óvodások számára még nem léteznek reális fizikai törvények, ők még elhiszik, hogy a gyalogkakukk, amin átment az úthenger, a következő pillanatban tényleg füttyent egyet és továbbrobog. A kisiskolások már tudják, hogy a rajzfilmekben látott történetet csak kitalálták, de a színészekkel forgatott akciójeleneteket, filmeket még hajlamosak igazából megtörtént esetként értelmezni. A kiskamaszok már ügyesebben követik a cselekményt, de a nagyon félelemkeltő részeket túlságosan átélik és megrémülnek, a szexualitás megítélésében pedig kevés tapasztalatuk van. Az idősebb serdülők már könnyen felismerik a műfajokat, de kimondottan érzékenyek az etikai kérdésekre, szinte mindent önmagukra vonatkoztatnak. Ezért a konfliktusok különösen agresszív megoldása, a horrorisztikus elemek bemutatása káros lehet számukra. A kategóriákba sorolást a televíziók műsoraik tájékoztatóiban és az internetes vagy nyomtatott műsorújságaikban is megjelenítik.

 

Számítógépünk az internetes tartalmakat sorolja kategóriába, melyet a szülői felügyelet funkcióval elzárhatunk, jelszóval védhetünk gyermekeinktől. A különböző eredeti DVD filmek szintén rendelkeznek olyan funkcióval, mely a beállított korhatár feletti részeket automatikusan átugorja, sőt, már a modernebb televíziókon is meghatározható, mit mutassanak és mit ne. 

 

Korhatár nélkül megtekinthető. I. Kategória: A korhatárra tekintet nélkül megtekinthető műsorokat a csatornáknak nem kell jelöléssel ellátniuk, és bármikor bemutathatók.  A kimondottan Gyermekbarát tartalom megjelenítésére is van lehetőség, sok televízió él is vele. Ezt egy zöld, mosolygós arcocskával jelölik.

 

Hat éven aluliak számára nem ajánlott. II. Kategória: A 6 éven aluliak számára nem ajánlott műsor a megfelelő jelzéssel bármikor vetíthető, de 6 éven aluliaknak szánt műsorszámok között nem tehető közzé.

 

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. III. Kategória: A 12 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok a jelzéssel bármikor adásba kerülhetnek, kivéve a 12 éven aluliaknak szánt műsorszámok között. 

 

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott. IV. Kategória: A 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok csak 21 óra és hajnali 5 óra között vetíthetők. 

 

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott. V. Kategória: A 18 éven aluliak számára nem ajánlott műsorok csak 22 óra és hajnali 5 óra között vetíthetők. 

 

Kizárólag felnőttek számára ajánlott. VI. Kategória: Az ebbe a kategóriába tartozó műsorok olyan szélsőségesen erőszakos jeleneteket mutatnak be, emiatt kizárólag felnőttek számára ajánlott illetve nem kerülhetnek adásba.