Kórházak: valamilyen konszolidáció biztosan lesz idén

Gazdaság - szerző: HH/MTI

A kormány a jövő év januárjától 4,5 milliárd forint ösztöndíjat biztosít az egészségügyi szakképzésben résztvevőknek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára pénteken Debrecenben.

 

Ónodi-Szűcs Zoltán a XXIII. Magyarországi egészségügyi napokon rendezett szakmai fórumon utalt arra, hogy most első alkalommal támogatják állami ösztöndíjjal az egészségügyi szakképzést, amit reményei szerint a jövőben folyamatossá tesznek. Mint kifejezte, megvizsgálják egy olyan gyors és egyszerű képzés lehetőségét, amely lehetővé tenné, hogy a pályát korábban elhagyó ápolók a tudásukat felfrissítve és megújítva térjenek vissza a hivatásukhoz – mondta.

 

Arra a felvetésre, hogyan kezeli a kormányzat az egészségügyi intézményekben felhalmozódott 55 milliárd forintos adósságállományt, az államtitkár azt mondta, valamilyen konszolidáció mindenképpen lesz az idén. Részleteket még nem közölt, jelezte, erről folyamatosan egyeztetnek a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Tárgyalnak továbbá az egészségügyben műszaki-gazdasági területen dolgozók béremelési lehetőségeiről, és megvizsgálják azt a felvetést, hogy a munkaerőhiányra való tekintettel e területeken a nyugdíjba vonulás után is lehessen tovább dolgozni.