Kötelező, de legalább ingyenes lesz a gázkészülékek felülvizsgálata

Gazdaság - szerző: Kacsúr Tamás

A rezsicsökkentés a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díjmentességével folytatódik – magyarázta meg sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

 

A Kormány célja az, hogy még az idei év őszén megteremtse a kötelező műszaki biztonsági felülvizsgálatok minden részletre kiterjedő jogszabályi környezetét a rezsicsökkentés politikájával összhangban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ennek érdekében módosult a földgázellátásról szóló törvény és a gázkészülékek felülvizsgálatáról szóló miniszteri rendelet is. Előbbi 2013. november 1-jén, utóbbi 2013. november 20-án lépett hatályba.

 

Az új kötelezettséget tartalmazó intézkedést azzal magyarázzák, hogy 2013-ban országos szinten a tűzoltóság egységeinek több mint 200 esetben kellett gázkészülék meghibásodás miatt beavatkozniuk, ami a tűzoltóság adatai alapján az összes esetük kb. 15%-át teszi ki. A gázrobbanások és a sok esetben szintén a gázkészülékek hibájából származó, több tucat halálesettel járó szén-monoxid mérgezések száma az elmúlt években is jelentős volt.

 

A Kormány elkötelezett a magyar emberek terheinek csökkentése mellett, és megfizethető közszolgáltatásokat kíván biztosítani számukra, ennek megfelelően a jövőben a gázkészülékek kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálatának elvégzéséért a felhasználókat semmilyen költség nem terheli, annak díját teljes mértékben a szolgáltatónak (elosztói engedélyesnek) kell állnia.

 

A jogszabálymódosítás eredményeként a jövőben a kötelező műszaki-biztonsági felülvizsgálat díját – a lakossági terhek mérséklését szolgáló kormányzati célkitűzésekkel összhangban – az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználók esetében a szolgáltató (földgázelosztói engedélyes) fogja viselni és azt nem háríthatja át a felhasználókra. Persze ezt hallottuk a mobiltelefonos majd a banki nagylelkűség vivátozása közben is. Azt, hogy most a gázszolgáltató is “kénytelen lesz-e” emelni a díjain, valószínűleg ismét pár hónap múlva fogjuk megtudni.

 

A gyakorlatban ez a kötelező plussz nyűg azt jelenti, hogy a felhasználóknak be kell jelenteni a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés üzembe helyezésének idejét, meg kell rendelni a felülvizsgálatot a szolgáltatótól. A szolgáltató által kiküldött gázszerelő ez alapján végzi el a felülvizsgálatot. A vizsgálatról minden esetben hivatalos jegyzőkönyv készül. Ennek alapján kell elvégeztetni a hibák javítását, illetőleg a készülékek esetleges cseréjét. A korábbi szabályozás a felhasználót kötelezte nem csak a vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére, hanem ennek költségeinek viselésére is.

 

Első ütemben, 2013. december 31-ig az 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázberendezések tulajdonosaira vonatkozik a bejelentési kötelezettség. A szolgáltató 2014. szeptember 30-ig lesz köteles a felülvizsgálatot elvégezni. A további felülvizsgálatok időpontja a fogyasztásmérő berendezések 10 évente kötelező cseréjéhez igazodik. Minden más esetben, azaz az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Nem kell természetesen elvégeztetni a felülvizsgálatot, ha az ingatlantulajdonos 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja a műszaki biztonsági felülvizsgálat elvégeztetésének tényét.

 

A módosítást megelőző szabályozás alapján a gázszerelők által elvégzett vizsgálatok eredményével kapcsolatos panaszok bejelentésére, illetve az esetleges mulasztások, indokolatlannak vélt intézkedések kivizsgálására nem volt lehetőség. Annak érdekében, hogy ne kizárólag a földgázelosztók dönthessenek a javítások, cserék szükségességéről és a készülékek szolgáltatásból történő kikapcsolásáról, a Kormány a közeljövőben kijelöl egy olyan állami szervet is, amely a felhasználók bejelentései alapján ellenőrzi a hibák kijavíttatását.