Közel kétszázezer laptopot osztanak ki a következő hetekben

Belföldi hírek - szerző: HH

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek.

 

Legutóbb 2023. novemberében Siklóson adtak át laptopokat. Fotó: Kacsúr Tamás/SH

 

A 2022-ben elindult országos notebookosztás első két fázisában 260 ezer hordozható számítógépet adtak térítésmentesen felsős diákoknak, tanároknak és oktatási intézményeknek. E héttől a nyári szünet kezdetéig pedig további csaknem 194 ezer eszközt osztanak ki, míg 2024 őszétől a jelenlegi negyedikesek és nyolcadikosok kerülnek sorra.

 

A köznevelésben részt vevő – állami, egyházi és nemzetiségi fenntartásban működő – intézmények tanárai, diákjai számára térítésmentesen biztosított hordozható számítógépeket egy több mint 200 milliárd forintos, kormányzati támogatással megvalósuló program részeként szerezték be.

 

A digitális kultúra tantárgy 2020-as bevezetésével és a digitális eszközök mindennapi alkalmazásával a kormányzatnak nemcsak az a célja, hogy a digitális kompetenciákat fejlessze, hanem a diákokat arra ösztönzi, hogy megtanulják a digitális eszközök tudatos használatát is.

 

A következő hetekben országosan 193.702 notebookot szállítanak ki 2.581 köznevelési intézmény 3.085 feladatellátási helyére.  A program a személyes használatú gépeken túl intézményi használatot szolgáló notebookokat is biztosít az iskoláknak, ezzel javítva az információ- és kommunikációtechnológiai eszközellátottságot és az egyenlő hozzáférést a berendezésekhez.

 

A program 2024 őszén az akkori ötödik és kilencedik évfolyamon tanuló diákokat célzó eszközkiosztással folytatódik.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.