Közellenség: a köszvény

Életmód - szerző: |X|

A nyugati orvoslás a húgysavat káros anyagcsere mellékterméknek tekinti, amelynek szintje minél alacsonyabb, annál jobb.

 

A köszvényt a kórosan magas húgysavszint okozza. A húgysav közellenséggé válásához az vezetett, amikor különböző vizsgálatok igazolták, hogy a magas húgysavszint vonható felelősségre a magas vérnyomás, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a szervezetben fellépő gyulladások, a máj elzsírosodása, az elhízás, valamint a metabolikus szindróma kialakulásáért. Az említett zavarok is magas húgysavszintet okoznak, és nem könnyű kideríteni, melyik volt előbb: a magas húgysavszint vagy a betegség.

 

A nagyon magas, köszvényt okozó húgysavszintet kezelni kell, de életmódváltással is sokat tehetünk csökkentéséért. A köszvényt vagyis a magas húgysavszintet a purintartalmú ételek, a húsok és purintartalmú növények fogyasztása is okozhatja. Az a tény, hogy a sok hús fogyasztása köszvényt okoz, abból a megfigyelésből származik, hogy az ókortól kezdve a köszvény a gazdagok betegsége volt. A hús köszvényt okozó hatását azonban máig nem tudták kellőképpen bizonyítani.

 

A magas húgysavszintet kiváltó másik anyag a fruktóz. Mikor a cukorfogyasztás folyamatosan nőtt, ezzel párhuzamosan nőtt a köszvényes betegek száma is. A magas húgysavszintet szerencsére lehet csökkenteni. A C-vitamin rendszeres szedése, a kávéfogyasztás minimalizálása csökkenti a húgysavszintet. A fogyás is jelentős húgysavszint csökkenést eredményez, ezzel együtt javasolt a cukros üdítők és gyümölcslevek kerülése, valamint az alkohol kerülése.

 

A tejfehérjék csökkentik, a szójatermékek növelik a húgysavszintet. Kerüljük a belsőségeket, a szardíniát és a kagylót. Köszvény esetén alacsony zsírtartalmú étrend ajánlott sok zöldséggel. Új, egészséges szokások kialakítása javasolt. Kerülje az alkoholt, kerülje a nehéz ételeket, melyek sok zsírt és purinokat tartalmaznak, mint például a máj, vese, mirigyek, agy, liba, hering, szardínia, kaviár, élesztő, illetve a legtöbb felvágott, hurka és kolbász. Igyon sok vizet legalább 6 pohárnyit naponta. Törekedjen a kiegyensúlyozott energia egyensúlyra.

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda