Szűrés éjszakája: középpontban a megelőzés

Életmód - szerző: GR

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságának kezdeményezésére április 25-én, pénteken lesz a Szűrés Éjszakája. Ezen a napon országosan több mint 40 emlőszűrő állomáson várják meghosszabbított nyitva tartással azokat a 45 és 65 év közötti hölgyeket, akik behívót kaptak a térítésmentes mammográfiai vizsgálatra.  

 

Az emlőrák Magyarországon a nők esetében a második leggyakoribb halálok. Évente 7300-7500 új tumort diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon minden 11. nő mellében alakul ki rosszindulatú daganat. Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra az érintett korú nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható. Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kampányba kezdett annak érdekében, hogy növelje a szervezett és ingyenes vizsgálatokon való részvételi arányt, és felhívja a figyelmet az önvizsgálat fontosságára.

 

A Szűrés Éjszakáján nem csak mammográfiai szűrésre lesz lehetőség, hanem helyszínenként más és más vizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással várják mindazokat, akik tenni szeretnének a saját egészségük megőrzése érdekében.  

 

 

 

 

Baranya megyében, Pécsett a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Röntgen Szakrendelésén 16:00-20:00-ig emlő-önvizsgálati tanácsadás, állapotfelmérés és életmód tanácsadás lesz a helyszínen, valamint lehetőség nyílik majd gyógyult betegekkel való beszélgetésre is. A Pécsi Tudományegyetem Térségi Szűrő és Diagnosztikai Központjának Radiológiai Klinikáján önvizsgálati tanácsadást lehet kérni a szakemberektől és gyógyult betegekkel lehet beszélgetni 14:00-től egészen 24:00 óráig.A testmozgás fontosságával kapcsolatos személyre szabott információkérés mellett a betegjogokról is kaphatnak tájékoztatást mindazok, akik felkeresik a Szűrés Éjszakája helyszíneit.

forrás: Emmi, Egészségügyért Felelős Államtitkárság