A fertőzések megelőzésére hívja fel a figyelmet a PTE

Baranya - szerző: HH

A Pécsi Tudományegyetem fontosnak tartja, hogy polgárai a lehető legnagyobb biztonságban folytathassák tanulmányaikat, végezhessenek oktató, kutató munkát, vegyenek részt szakmai gyakorlatokon, ezért a koronavírus-fertőzés megelőzésének főbb szabályaira hívja fel a figyelmet.

 

A szezonális, főleg közösségben terjedő megbetegedések megelőzése érdekében az egyetem vezetése a kezdetektől folyamatosan lépéseket tesz, szakszerű intézkedéseket hoz a főhatóságok iránymutatásai alapján – szögezik le. Emlékeztetnek: 2019 végén a kínai Wuhanban kialakult egy főleg légúti tünetekkel járó megbetegedés (COVID-2019), aminek a hátterében egy új koronavírust (SARS-CoV-2) azonosítottak. A vírus emberről-emberre történő átvitele igazolt, terjedési módja cseppfertőzés és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktus. Lappangási ideje 2-14 nap, átlagosan 5 nap. Fontos hangsúlyozni, hogy egyelőre érintett betegről a Pécsi Tudományegyetemen nincs tudomásunk.

 

Az utóbbi napokban a vírus terjedésének a gócpontjaként nemcsak ázsiai országok kerültek detektálásra, hanem európai országok is, sőt hazánkban is jelentettek vírus fertőzést. A legfontosabb érintett területek jelenleg: Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán és Olaszország.

 

Mindezek tükrében a Pécsi Tudományegyetem operatív szakmai stábja, összhangban a hatóságok szakmai ajánlásaival, nem javasolja azon területekre az utazást, amiket a járvány a hivatalos értesítések szerint érint. Ha az elmúlt 14 napban valaki mégis járt ezekben az országokban, Magyarországra érkezése után két hétig maradjon otthon, és csökkentse minimálisra a másokkal való kontaktust.

 

Ha az elmúlt 14 napban a fent jelölt országokban járt, vagy érintkezett olyan emberrel, aki ott járt, ÉS lázas, száraz köhögése gyötri, vagy légzési nehézségei, légszomja van, akkor forduljon háziorvosához.

 

Jó hír, hogy a fertőződés kockázata jelentősen csökkenthető néhány egyszerű higiéniai szabály betartásával, melyeket az influenzajárványra való tekintettel is célszerű komolyan venni.

 

     Rendszeresen mosson szabályosan kezet és tartsa be az alapvető higiénés ajánlásokat és köhögési/tüsszentési etikettet! Hívja fel mások figyelmét is arra, hogy így tegyenek!

 

     Mosatlan kézzel ne nyúljon a szemeihez, a szájához, vagy az orrához. Kerülje a fizikai érintkezéssel járó szokásos köszöntési formákat, mint például az kézfogás, csók, stb.

 

     Szájmaszkot csak akkor viseljen, ha már influenzás tünetei vannak.

 

     Tájékozódjon megbízható forrásokból!