Közmunkaprogram: három éven belül legfeljebb 12 hónap?

Gazdaság - szerző: HH

A kormány szerint ideje átalakítani a közmunkaprogramot. Az eredeti tervek szerint akit csak lehet, a versenyszférába küldenének.

 

Megérett az idő és a helyzet a közfoglalkoztatási program átalakítására – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára. Simon Attila a Világgazdaságnak adott interjúban azt mondta, a 2011-es munkaerőpiaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése azzal a céllal, hogy visszatereljen a munkába olyan embereket, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról.

 

Időközben viszont kiüresedett a munkaerőpiaci kosarunk, és már szükségünk van mindenkire, aki munkára fogható – fogalmazott. Úgy látja, a 250 ezer fős létszámból hozzávetőlegesen 100-150 ezer személy nyomható be a nyílt munkaerőpiacra.

 

A nemzetgazdasági tárca javaslata szerint három éven belül maximum 12 hónapig lehetne közfoglalkoztatotti státuszban maradni. Akinek ez idő alatt nem sikerül felzárkózni a versenyszférához, például egészségügyi okok miatt, azt más módon kell segíteni – mondta Simon Attila. A cél az, hogy a szakképzett munkaerőt ne pazarolják el a közmunkások közé.