Krónikus betegek diétája koronavírus idején

Életmód - szerző: |X|

A COVID-19 vírus által okozott betegség súlyos formája leginkább a 60 évnél idősebbeket és a krónikus alapbetegségben (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri, krónikus légúti betegség, malignus elváltozások) szenvedőket érinti.

 

A cukorbetegség, valamint a szív-érrendszeri betegségek esetén a terápia fontos részét képezi a diéta. A magasabb életkor mellett a cukorbetegeknél, szív-érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban, daganatos megbetegedésekben szenvedőknél a COVID-19 vírusfertőzés következményeként kialakuló szövődményeknek, vagy az emiatt bekövetkező elhalálozásnak nagyobb a kockázata. Minden krónikus betegség esetén nagyon fontos a koronavírus megelőzésével kapcsolatos intézkedések betartása, a megfelelő távolságtartás, a higiénés szabályok követése. Minden diétát igénylő betegségben a korlátozott mozgás és vásárlás mellett is lényeges az étrendi javaslatok megfogadása.

 

Cukorbetegeknél az előírt, dietetikussal egyeztetett és átbeszélt diéta megvalósítása segíti a vércukorértékek megfelelő tartományban tartását. Minél gyakrabban van a glükózszint a referencia tartományon kívül, annál inkább gyengül az immunrendszer védekező képessége. A legfontosabb cél az immunrendszer erősítése. A rendszeresség nemcsak a hétköznapi tevékenységekben, hanem az étkezések mennyiségének és időpontjának megvalósításában is segít.

 

Oda kell figyelni a gyors és lassú szénhidrátok fogyasztásával kapcsolatos ajánlások betartására, például meghatározott időpontokban építsünk be tízóraira vagy uzsonnára élőflórás joghurtot, gyümölcsöket. A zöldségek és teljes kiőrlésű készítmények nemcsak a vércukorszint megfelelő szinten tartásában segítenek, hanem prebiotikumokkal is ellátják a szervezetet. Minden krónikus betegségnél lényeges a diéta tartása és az immunrendszer támogatása.

 

Az antioxidánsok szerepe a szervezetben, vagy a külső környezetben keletkező szabad gyökök lebontása, semlegesítése. Az antioxidánsok több egészségügyi probléma ellen hatásosak. Jótékonyak lehetnek például a szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások megelőzősének érdekében. A legnépszerűbb antioxidánsok a flavonoidok. Élettani szerepük szerteágazó: antikarcinogén, immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antiallergén, antivirális, antibakteriális hatásaikról ismertek. Gátolják az érszűkítő folyamatokat, kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkentik a vérlemezkék összetapadási képességét, így véralvadás-mérséklő hatásuk van. Koleszterinszint-csökkentő hatással is rendelkeznek. A flavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák a szervezetben, továbbá gátolják annak lebomlását. Minden szín más-más típusú hatóanyagot takar, így minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annál többet tehet egészségéért!

 

 

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda