Küszöbön egy újabb szerb válság

Nagyvilág - szerző: HH

Nagyon is valós annak veszélye, hogy ismét széthullik Bosznia-Hercegovina – véli Christian Schmidt, az ENSZ boszniai főképviselője.

 

A delegált arról tájékoztatta a nemzetközi szervezetet, hogy ha a szerb szeparatisták fenyegetésüknek megfelelően újjáalakítják hadseregüket, azzal kettészakad a szövetségi haderő. Ezzel arra mutatott rá, hogy növelni kell a térségben felsorakoztatott nemzetközi békefenntartók számát egy háború megelőzéséhez.

 

Az 1992 és 1995 között dúló boszniai háború után az országot két önálló rendelkezésű részre osztották, a főként szerbek lakta Szerb Köztársaságra valamint a horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Az elmúlt időszakban a boszniai szerbek azt hangoztatják, hogy kiválnának a szövetségi államból. Ezt a törekvést támasztja alá az is, hogy az államelnökség szerb tagja is kijelentette: kivonulnának a szövetségi intézményekből, kiválnának a hadseregből, valamint nem felhagynának a közös adózással.

 

Milorad Dodik a szövetségi laktanyák blokád alá vételének lehetőségét felvázolva azzal egyidőben kijelentette, ha a Nyugat katonai beavatkozással akadályozná meg törekvéseiket, vannak barátai, akik a szerb elképzelések támogatására tettek ígéretet. Ezzel szerbiai és az orosz szövetségre célzott.

 

 

 


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.