Kutya meleg van

Életmód - szerző: KT

Megjött a nyár és a meleg – figyelmeztet a Harkány-Siklós Állat- és Természetbarátok Egyesülete. Egy felelős gazda tudja, ha a haszonállataira – baromfi, sertés, marha – kellő figyelmet fordít, akkor szép tojást, finom tejet, ehető húst kap. Azt is tudja, ha a kutyájáról megfelelően gondoskodik, viszonzásként bizalom, szeretet, ragaszkodás és egy hű társ a jutalma. Egy kellő odafigyeléssel tartott kutya barátságos, fegyelmezett, kiegyensúlyozott, boldog, szófogadó.

 

 

Az állatvédelmi törvény értelmében az állatkínzás összefoglalva: „az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása”.

 

Nem mindenki tudatos állatkínzó

 

Sokan nem tudatosan bánnak rosszul állataikkal, például mert gyermekként így látták, ezt tanulták, vagy szeretik az állatot, de a szegénység miatt nem tudnak róluk kellően gondoskodni. Fontos felhívni a figyelmet egy-két fontos dologra, amitől a kutyák igen is szenvednek:

 

• nem kapnak elegendő, megfelelő tartalmú és rendszeres élelmet – éheznek

 

• nem kapnak elegendő friss vizet – szomjaznak

 

• nincs védett helyük, ahová elbújhatnak – áznak, fáznak, melegük van

 

• egész életüket rövid láncon kell leélniük – sem magukat, sem gazdájukat nem tudják megvédeni, ráadásul frusztráltak lesznek.

 

Ha ezek az alapvető körülmények megváltoznak, akkor már nagyon sokat tett a gazdi azért, hogy a kutya és vele együtt ő is boldog legyen.

 

Megjött a nyár, és a kánikula! Sok ember élvezi, és ha teheti víz közelében hűsöl. Az állatvédők már előre félnek, hány kutyának kell szenvednie és elpusztulnia, mert a gazdája nem törődik vele. Pedig egy kis odafigyeléssel a kutya is élvezheti ennek az évszaknak az adottságait. Optimális helyzetben a kutya az udvaron szabadon van, ahol megtalálja magának a hűvös helyet. A legideálisabb, ha bemehet a házba is, és végignyúlhat a hűs kőburkolaton. Ha csak kinti kutya, ráadásul láncon van – természetesen a megfelelő hosszúságú láncon, akkor:

 

• Legyen neki árnyékos helye, ahol elbújhat a tűző nap elől (hőguta). A kutyaház ilyenkor erre nem alkalmas, a nap 80-90 fokra is felmelegítheti. Helyezzük át a házát is árnyékos helyre, legjobb egy sűrűn lombos, széles koronájú fa alatti rész. A ház fala nem jó, mert egy idő után odasüt a nap, a világosra meszelt fal visszaveri a napsütést, és még melegebb lesz.

 

• Adunk neki naponta többször friss vizet. Nem baj, ha még van a táljában, az ki kell cserélni. Ivás közben belefolyik a nyála, és a melegben megposhad. A legjobb, ha egy nagy vödörbe kapja, és hogy ne tudja felborítani és ne melegedjen fel olyan gyorsan, félig be kell ásni a földbe.

 

• Tudjuk, hogy nagy melegben már az árnyékban is magas a hőmérséklet. A kutyák ilyenkor szeretnek pancsolni, ha tehetjük, rakjunk neki ki egy nagyobb műanyag edényben vizet, nagyon fogja élvezni. Ha erre nincs lehetőség, időnként locsoljuk be a bundáját vízzel.

 

Aki állatszerető, jó érzésű ember, járjon nyitott szemmel, és ha a környezetetekben lát szenvedő kutyát, ne menjetek el mellette szó nélkül!