Lágylézer terápia – már nem is fáj

Életmód - szerző: HH

A tavalyi év folyamán új kezelési lehetőséggel bővült a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház elektroterápiás egysége, melyről Gilbert Zoltánné csoportvezető fizioterápiás asszisztens mondott pár szót.

 

 

A lágylézer terápia egyfajta fényterápia, mely oki és tüneti kezelést egyaránt biztosít. A szöveti hatás összeadódik és az optimális hatás eléréséig növekszik. A beteg folyamatosan érzi a javulást, akkor is, amikor már nem kezeljük.

 

Biológiai hatások közül kiemelném a sejtszaporodás, a sejtregeneráció és az immunrendszer stimulálását, a gyulladáscsökkentő hatást és a mikrokeringés fokozását. Klinikai hatásai közé sorolandó a fájdalomcsillapítás, az ödéma és az izomfeszülés csökkentése.

 

Milyen esetekben használják ezt a kezelést?

 

Sportorvoslás és traumatológiai problémák okán akut fájdalomcsillapításra, duzzanat csökkentésére és izomgörcsoldásra javasolják. Reumatológia panaszoknál akut és krónikus gyulladások kiegészítő terápiája, degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítása, fájdalom enyhítése és csillapítása lehetséges. Ortopédiai problémákkal küzdőknek segít a veleszületett és szerzett statikai elváltozások okozta funkciózavarok és a következményes fájdalmak enyhítésében. Neurológiai panaszok esetén pedig a neuritisek, a neuralgiák, a perifériás paresisek, a deafferentációs fájdalmak, a spazmusok és kontraktúrák kezelése során érhetünk el jó eredményeket.

 

Hogyan történik a kezelés?

 

Lézerkezelés során fokozott figyelmet fordítunk a biztonságra, ezért a betegnek és a kezelőnek egyaránt lézerszemüveget kell viselnie a látáskárosodás elkerülése végett. Egy rendkívül hatásos, fájdalommentes módszerről beszélünk, melynek legfőbb előnyei, hogy nincsen mellékhatása és már az első alkalom után enyhülnek a tünetek. A kezelő orvos által meghatározott rendszerességgel általában hetente két-három alkalommal végezzük a kezelést, mely során a lézerterapeuta folyamatosan dokumentálja az elért eredményeket.

 

Mik a tapasztalatok?

 

A visszajelzések azt mutatják, hogy a kúrát követően a fájdalom nagymértékben csökken, sok esetben teljesen megszűnik. Kimondottan a tenisz- és golfkönyökkel, a sarkantyú problémákkal, a myalgiás csomókkal, a csípőízületi gyulladással és a térd fájdalmakkal küzdőknek jelent ez a terápia igazi megkönnyebbülést.