Lakossági áram- és gázfogyasztási normát hirdetett a kormány

Gazdaság - szerző: HH

Európa jelentős részén energiaválság alakult ki, Magyarország energiaveszélyhelyzetet hirdetett – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerda délután.

 

Gulyás szerint Európában nagy valószínűséggel nem lesz elég gáz a háztartások számára. A magyar kormány augusztusban rendkívüli intézkedéseket vezet be. Több egyéb pont mellett kijelentették, hogy az átlag felett fogyasztó háztartásokkal piaci áron fizettetik meg az áram és gáz árát az éves átlagfogyasztás mértéke felett, mely  210 kW/hó  áram,  144 köbméter/hó  gáz. Gulyás szerint ez a változás a háztartások háromnegyedét nem érinti.

 

Németh Szilárd, a nemzet rezsiharcosa közölte: éves szinten az átlag 7.750 forintot fizet 50.833 forint helyett az áramért havonta, gáznál 15.833 forintot fizet havonta 131.441 helyett. Mivel a számok nem pontosan tükrözik a valóságot, a pontos díjszabással a hivatalos bejelentést kell megvárni. Ha igaza van Némethnek, az áram 3-5, a gáz piaci ára tízszerese a lakossági árnak. A valóság mást mutat, a jelenlegi díjszabás szerint a nem lakossági ügyfelek a duplájáért kapják az gázt és áramot.