Lapszemle: Der Standard a 12-14 évesek drogtesztjéről

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

Nem hagyta szó nélkül a Der Standard című osztrák lap Kocsis Máté 8. kerületi fideszes polgármester, a Fidesz kommunikációs igazgatójának azon javaslatát, miszerint a 12-18 éves diákokat drogtesztre kellene küldeni.

 

 

Az ötletszerű törvénykezés korában Kocsis javaslatot tett a rendszeres drogkontrollra a legveszélyeztetettebbek, a döntéshozók és a közvélekedést formálók körére vonatkozóan. Ötlete szerint jogszabály-tervezetet készítenének a 12-18 év közöttiekre, a választott politikusokra és az újságírókra vonatkozó évenkénti kötelező drogtesztre.

 

 AUSZTRIA  Tekintélyelvű gondolkodás címmel jelent meg kommentár a Der Standard című liberális osztrák lapban szerdán. A lap budapesti tudósítója, Gregor Mayer megjegyzi: akár megnyugtató is lehetne, hogy a teszt nem lesz kötelező, sőt az egészet a „nemzeti populista” Orbán Viktor kommunikációs stábja találta ki, miután a miniszterelnök korrupciós botrányok és tüntetések után defenzívába került, és szakértőitől hatékony, félelemkeltést célzó ellenoffenzívát rendelt meg.

 

De a helyzet nem ilyen egyszerű – véli Gregor Mayer, aki úgy véli, Orbán Viktor fokozatosan leépíti a demokráciát Magyarországon, a szervilis engedelmesség szelleme uralkodik a hivatalokban, kórházakban és az iskolákban. Vajon melyik szülő fogja megkockáztatni, hogy ne engedje a gyerekét tesztnek alávetni, s ezzel kitegye a gyanúnak, hogy drogozik? – fogalmaz a lap. A tesztek bevezetéséhez drága infrastruktúrára lenne szükség, és általuk az állami elnyomást tovább lehet fokozni – írja a szerző, s hozzáteszi: mindez alig észrevehető, de céltudatos.