Legalább ennyit Ceaușescuról – filmen a házaspár kivégzése (16+)

Életmód - szerző: KT

Csütörtökön délután a román hadsereg automata fegyverekkel tüzet nyitott a bukaresti utcákon tüntetőkre. A TASZSZ szovjet hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a katonák harckocsik támogatásával igyekeznek szétszórni a tömeget – írta a Népszava 1989-ben.

 

 

Ma van az évfordulója annak, hogy Nicolae Ceaușescu hatalmát megdöntötte a román nép. A diktátor 1967. december 9-e óta foglalt helyet a román államfői székben.

 

Ceaușescu szegény olténiai családból származott. Már 14 évesen, 1932-ben belépett a kommunista pártba. Nézetei miatt a két világháború között számos alkalommal meghurcolták, több alkalommal be is börtönözték. Ezt az időszakát és börtönben töltött idejét arra fordította, hogy ismeretséget kössön a romániai kommunista mozgalom legjelentősebb alakjaival, köztük elődjével, Gheorghe Gheorghiu-Dejzsel is.

 

Kapcsolatépítésének köszönhetően a második világháború után előkelő pozíciókba került, 1947-től mezőgazdasági, majd 1950 után honvédelmi miniszterhelyettes lett, a hatvanas években népszerűnek is számított. Fokozatosan alakult ki a kép, miszerint ő a párt második embere. Gheorghiu-Dej halálát követően megörökölte a pártfőtitkári széket, majd átvette az államtanács elnöki tisztségét is.

 

Hatalomra jutása után a kedélyes állam látszatát kis ideig még fenntartotta például a cenzúra enyhítésével, a pártállami nyomás csökkentésével vagy a nacionalista eszmék hangoztatásával és a Szovjetunió elleni határozott fellépéssel, de csakhamar rettegett diktátorrá változott. A nyolcvanas években erőszakos és önkényes erőfeszítésre kényszerítette országát az exportjának maximalizálásához. 1988-ban a „település-szisztematizálási terv” hozta el a rettegést, mely lerombolással fenyegette a falvak, köztük az erdélyi magyar települések nagy részét.

 

Ennek végrehajtására már nem maradt ideje, a nyomorúságba taszított nép élén fényűző életmódot folytató Ceaușescu hatalma meggyengült a szocialista blokk összeomlásával és a diktátor bicskája beletört a rendszerváltás időszakába. Végül 1989 december 22-én erőszakkal távolítottak el Románia éléről. Teljes vagyonelkobzás mellett feleségével együtt halálra ítélték és kivégezték. A per és a halálos lövések teljes anyagát itt is megtekintheti.