Legforróbb nap, meghosszabbították a vörös kódot, jön egy hidegfront – minden a következő napok időjárásáról

Belföldi hírek - szerző: HH

Pénteken tetőzik a kánikula, szombaton néhány fokos lehűlést hoz egy hidegfront, meghosszabbították a hőségriadót – ezt kell tudnia a hétvége időjárásáról.

 

A tartós hőség miatt péntek 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn elrendelt vörös a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Erre csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ licitált rá, az országos tisztifőorvos ugyanis úgy döntött, hogy ő meg július 4-ig, hétfő 23:59-ig hosszabbította meg a hőségriadót.

 

A vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt közölte: pénteken a minimumok általában 17 és 23 fok között alakulnak, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hűvösebb is lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű. Ez a gyakorlatban nem jelent mást, mint hogy nyár van és nem lesz hideg.

 

Az előrejelzés szerint a hétvégén hidegfront érkezik, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, kissé a hőség is enyhül. Arra, hogy hol és mikor nem tértek ki, de az már biztos, hogy „néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók„.