Lenullázták a GPS hálózatot

Technológia - szerző: HH

Eredetileg múlt év áprilisára tervezték, de csak most hajtották végre a GPS rendszer átállítását, ami miatt néhány régebbi navigációs rendszer és eszköz nem, vagy hibásan működhet.

 

Az okostelefonok és a navigációk döntő többsége semmit sem vesz észre a nullázásból, míg néhány öreg készülék azt jelezheti, hogy nem talál GPS jelet.

 

A probléma végtelenségig leegyszerűsítve abban rejlik, hogy a pontos helymeghatározáshoz szükséges egy szinkronizáció, melyet a GPS és GLONASS rendszerek egy műholdak által szolgáltatott időtényezővel végeznek a készülékek. Ennek egyik összetevője a hetek száma, melyet a rendszer 10 biten tárol, azaz 1023-ig tud számolni. Ezt a számlálót nullázták le.

 

A – nullával kezdődő szám – átállítása a legtöbb esetben nem okoz gondot, azonban a GoPro Karma nevű drónjai világszerte megbénultak, mivel a terméktámogatásuk lejártával erre már nem készítették fel őket. Tulajdonosaik csak egy hibaüzenetet kapnak bekapcsoláskor, miszerint nem találja a elszállási engedélyhez szükséges GPS-jelet.