Letette az esküt az MNB új elnöke és alelnöke

Belföldi hírek - szerző: GR

Letette a hivatali esküt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke és Balog Ádám, az MNB alelnöke Áder János köztársasági elnök előtt szerdán a Sándor-palotában.

(fotó: MTI / Kovács Attila)

Az eskütételen megjelentek a jegybank alelnökei, a monetáris tanács tagjai, részt vett rajta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa szerdától kilencfős létszámmal működik, miután Áder János köztársasági elnök aláírta, Orbán Viktor miniszterelnök pedig ellenjegyezte Matolcsy György elnöki és Balog Ádám alelnöki kinevezését, illetve az Országgyűlés megszavazta Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tagságát.

Simor András előző jegybankelnök hatéves mandátuma 2013. március 2-án járt le, a monetáris tanács létszáma pedig hétről nőtt kilenc tagra.

Orbán Viktor miniszterelnök március elsején jelentette be, hogy nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt jelöli a jegybank új elnökének. Matolcsy Györgyöt múlt pénteken hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága, majd – a Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint – Áder János aznap aláírta március 4-i hatállyal történő kinevezését. Orbán Viktor március 4-én ellenjegyezte a kinevezést.

Balog Ádám alelnöki jelölését ugyancsak pénteken jelentették be, és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkárát is pénteken hallgatta meg az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága. Az alelnök kinevezését március 5-én írta alá a köztársasági elnök, március 6-i hatállyal. Balog Ádám kinevezését Orbán Viktor március 5-én ellenjegyezte.

Pleschinger Gyula – aki korábban az NGM adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkára volt – monetáris tanácsi tagságáról március 4-én, hétfőn egy nap alatt döntöttek. Jelöléséről reggel tájékoztatott az Országgyűlés illetékes, gazdasági bizottsága, majd meg is hallgatta őt. Ezt követően az Országgyűlés megválasztotta március 5-től hat évre a monetáris tanács külső tagjává.

Ezzel csak rövid időre zárultak le a változások a jegybanki vezetésben. Karvalits Ferenc alelnök hatéves mandátuma március 26-án jár le, Király Júlia alelnök pedig július 2-áig töltheti be pozícióját.

(forrás: MTI)