Lezárult a párbeszéd a médiaszabályozásról

Belföldi hírek - szerző: GR

Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra – közölte az MTI kérdésére válaszolva Thorbjorn Jagland, a szervezet norvég főtitkára egy brüsszeli sajtóeseményen kedden.

A főtitkár elmondta: a szervezet nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon, ki vezesse a médiatanácsot és a szervezet milyen döntéseket hozzon. Az ET csupán arra törekszik, hogy a megfelelő fékek és ellensúlyok rendszere érvényesüljön a médiaszabályozásban.

Jagland arra véleményre helyezkedett, hogy „jó irányba” mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, Magyarországon pedig olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

Az Európai Politikai Központ által szervezett sajtóreggelin elmondott beszédében a norvég politikus felidézte, hogy felháborodást keltett szerte Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken, ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben. Az Európai Bizottság ugyanakkor jelezte, hogy a médiaszabályozás területén nem rendelkezik a kellő jogi eszközökkel, ezért az Európa Tanácsot kérte fel, hogy kezdjen párbeszédet a magyar hatóságokkal.

Thorbjorn Jagland elmondta: az Európa Tanács megkezdte a párbeszédet a szervezet idevágó egyezményében foglaltak alapján. A norvég politikus elmondása szerint első látogatásakor emlékeztette a magyar kormányt, hogy ezek nem az ET mércéi és az ET által megállapított kötelezettségek, hanem Magyarország kötelezettségei, amelyeket Magyarország vállalt azáltal, hogy aláírta az egyezményt. Jagland arra is kitért, hogy a párbeszédből kifolyólag több jogszabály is változott Magyarországon, „az intézmények immár függetlenek, ebben a rendszerben pedig a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött”.

Fidesz: a gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz

A parlament sajtóbizottságának fideszes elnöke szerint Magyarország igaza bebizonyosodott, ugyanis „a médiatörvény körüli hisztériának” semmilyen szakmai alapja nem volt.

Cser-Palkovics András így kommentálta, hogy Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács (ET) norvég főtitkára kedden Brüsszelben az MTI kérdésére közölte: lezárult a párbeszéd Magyarország és az ET között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet által megfogalmazott aggodalmakra.

„A gyűlöletkampány része volt a médiatörvény miatti cirkusz” – reagált a parlament sajtóbizottságának fideszes elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Cser-Palkovics András szerint a magyar baloldal „hosszas, indokolatlan és aljas politikai támadása után” bebizonyosodott Magyarország igaza: „a magyar médiatörvény körüli hisztériának” semmiféle szakmai alapja nem volt. Mint fogalmazott, sokadik alkalommal lepleződött le a magyar választók által elutasított, ezért „külföldön haknizó balliberális politikusok képmutatása, Magyarországot bármikor elárulni képes magatartása”. Hozzátette, Magyarország bocsánatot vár a baloldaltól az általa okozott károkért.

A kormánypárti politikus egyúttal hangsúlyozta: Magyarország ma gyakorlatilag az egyetlen európai ország, amelynek a médiaszabályozásán az Európai Unió pecsétje és immár elismerése van.

(Forrás: MTI)