Ma van a kézműves fagylalt napja

Életmód - szerző: GR

Végre eljött a csoki, vanília  és a többiek ideje, mert fagyizni jó! Ráadásul ma van a magyar kézműves fagylalt napja, így fél áron fagyizhatunk azokban a fagylaltozókban, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

 

Akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál vagy vendéglátóüzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. Itt vannak a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai!Május 8-a idén is a kézműves fagylalt napja. Azonban akár otthon készítjük el, akár utcai árusnál, vagy vendéglátó üzletben vásároljuk ezt a kedvelt csemegét, néhány dologra érdemes odafigyelni. A NÉBIH összegyűjtötte a fagylaltfogyasztás legfontosabb élelmiszerbiztonsági szabályait.

 

 

A fagylalt cukrászati technológiával, speciális fagyasztással, jellemzően a fogyasztás helyszínén készülő, vendéglátó-ipari termék. Pasztőrözéssel, vagy hideg eljárással, fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejjel vagy vízzel készül, élelmiszer-adalékanyagok (pl. habosítók, sűrítők) és járulékos anyagok (pl. gyümölcs, dió, mandula, pisztácia, gyümölcskonzerv stb.) hozzáadásával. Külön kategóriába sorolják a hagyományos, kézműves fagylaltot, amelyet különleges technológiával készít a cukrászmester.

 

Hazánkban évtizedek óta nem volt fagylaltmérgezés, amely többek között a szakemberek hozzáértésének, az előállításhoz és forgalmazáshoz szükséges jó műszaki feltételeknek és a forgalmazás hatósági felügyeletének is köszönhető. Azonban, mivel gyorsan romló élelmiszer, a fagylalt esetében is érdemes körültekintően vásárolni. Állandó hőmérsékletű, folyamatos hűtést igényel, már néhány °C hőmérsékletemelkedés is gyors olvadáshoz, a baktériumok szaporodásához, és minőségromláshoz vezethet.

 

Fontos, hogy az árusítópult környezete legyen rendezett, tiszta, pormentes, és a fagylaltpult biztosítsa a termék legalább -8 °C-os hőmérsékletét és szennyeződéstől való védelmét. A jól működő adagolópultban a fagylalt állaga láthatóan nem túl lágy, nem olvadt. A fagylaltra közvetlenül ráhelyezett díszítések ehetőek, ízlésesek és tiszták legyenek. Lényeges szempont, hogy folyó vizes kanálöblítőt, vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak és a leöblített kanalat ne a pultra helyezett szivacsra, törlőruhára ütögetve víztelenítsék.

 

A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezik. Az igényesen üzemeltetett fagylaltozóban a frissen készült fagylaltot nem töltik a korábban készült fagylaltra, a tölcsért védik a szennyeződéstől, és kiszolgáláskor szalvétával adják át a kiválasztott nyalánkságokat a vásárlónak. A kiszolgáló személyek megjelenése ápolt és higiénikus, a kezük tiszta, kézékszereket nem viselnek, bőrükön nincsenek sérüléses elváltozások.


A Facebook gombja működik ugyan, de az uniós szabályok miatt nem, vagy csak nagyon ritkán tárolja a megosztások számát.